Сатурн може да се сдобие с нова луна

Сатурн може да се сдобие с нова луна | StandartNews.com

Вашингтон. Снимки от космическия апарат Касини-Хюигенс показват, че скоро можем да станем свидетели на раждането на нова луна. Тя ще бъде в орбитата на Сатурн, а учените в НАСА вече са й подготвили име – Пеги.

Сатурн вече има 62 спътника, както и най-масивните пръстени сред планетите в Слънчевата система, които се състоят основно от ледени и каменни късове. Именно в тях се заформя и новата луна. Учените предполагат, че преди време Сатурн е имал единствено изключително плътна пръстенова система, от която са се родили и останалите спътници.

„Не сме виждали подобно нещо преди. Наблюдаваме процес на раждане, при който обектът се напуска пръстените и започва да съществува самостоятелно", казва астрономът Карл Мъри.

Най-големият спътник на Сатурн е Титан с диаметър 5000 км и маса почти двойно по-голяма от тази на нашата Луна. Ако Пеги нарастне достатъчно, за да може да напусне пръстените, тя ще мъниче в сравнение с него и вероятно ще има диаметър от около половин километър. За съжаление след това съществува и опасност Пеги да не успее да запази целостта си и да се разпадне, уточняват от НАСА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай