Родно изобретение пази чантите ни

Родно изобретение пази чантите ни | StandartNews.com

Български разработки в областта на високите технологии ни помагат да не губим вещите си, да се сплоти колективът в една фирма или да се постигнат максимални резултати в моторните спортове. В Интер Експо Център в София бяха представени иновативни продукти на родни изобретатели, които използват услугите и помощта на офиса за технологичен трансфер "Иновативен капитал", създаден по ОП "Конкурентоспособност". Специалистите от ОТТ "Иновативен капитал" подпомагат учени, изобретатели и малки и средни предприятия в избора им на бизнес модел, както и в сферите на правото, счетоводството и управлението на интелектуалната собственост.

Устройството Baggii бе представено от един от изобретателите му - Любомир Янчев, който се занимава с програмиране в сферата на изкуствения интелект. Джаджата е малка по размер и може да я прикрепите към вещите си, които не искате да изгубите, например портмонето или чантата. Baggii се свързва чрез Bluetooth към мобилния ви телефона и ви алармира, когато се отдалечите от предмета, на който сте го закрепили. Максималното разстояние, на което устройството работи, е 60 метра. "Устройството е направено най-вече за жените, тъй като проучванията установиха, че те губят нещата си по-често", каза Любомир Янчев.

Разработена е и иновативна система за събиране на данни за моторните спортове. Data logging системите са електронни устройства, които събират информация от датчици, които са инсталирани върху състезателен автомобил и дават информация на отбора за поведението на автомобила. Данните са в помощ на механиците, които така разбират какви настройки трябва да направят, за да се извлече максималното от състезателната кола. Един от разработчиците на системата е серийният предприемач с проекти в уеб и хардуер сферата Николай Ташев.

Разработките на фирмата КЕИТ ООД се борят с фалшифицирането и репликирането на стоки и продукти. Те имат разработени и патентовани технологии - за шифрово маркиране и лазерна обработка против фалшификация на документи, ценни книжа и банкноти.

Уебплатформата Deed пък е изработена, за да повиши ангажираността на служителите на дадена фирма и да ги сплоти. Приложението изпраща някое предизвикателство на служителите и желаещите могат да го изпълнят, като понякога има награди за този, който се справи най-добре или оригинално. Някои от предизвикателствата са лесни - служителите да кажат кое е хобито им, например. "Това подобрява междуекипната комуникация, хората се опознават и сприятеляват", смята един от основателите на платформата Светла Маркова. "Какво бихте въвели в работата на компанията, за да стане тя по-успешна - това е пример за по-трудно предизвикателство. Когато се зададе, има много интересни идеи", обясни още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай