Роботи въртят хотел в Япония

Роботи въртят хотел в Япония | StandartNews.com

Динозавър с папийонка посреща гостите на рецепцията

В края на миналата седмица в японския град Нагазаки отвори врати един странен хотел. Казва се точно така - Henn na Hotel (странен хотел - в превод от японски). Неговата необичайност се изразява в това, че почти целият му персонал, е съставен от роботи. Те посрещат гостите, помагат им да се ориентират на територията на хотела, носят им багажа. Роботите поддържат разговор на два езика - японски и английски, макар все още да не са научили втория много добре, охотно отговарят на въпросите на гостите. В ресторанта на хотела пък може да се опитат ястията, приготвени от шефа-робот.
Говорещият английски език рецепционист всъщност е динозавър, който има папийонка и обича да беседва на научни теми. Той докарва усмивки не само върху детските деца, но и върху тези на родителите им. "Ако искате да се чекирате, натиснете бутона", казва той и гостът попълва цялата информация за себе си върху тъчкскрийн. На японски пък гостите посреща хуманоиден робот от женски пол, който

не спира да премигва с огромните си мигли

Пиколото пък е роботизирана количка за превозване на багаж. Управител на хотела, който е част от увеселителен парк, е Хидео Савада. Той твърди, че използването на роботи не е някаква евтин рекламен трик, а сериозно усилие за употреба на технологията и достигане на ефективност. Друго, което отличава хотела от останалите, е технологията за разпознаване на лица. Вместо стандартните електронни ключове за стаите, по време на чекирането се прави дигитална снимка на лицето на госта. Каква е причината? Роботите не са добри в намирането на ключове, ако хората ги изгубят, обяснява Савада. В лобито на Henn na Hotel има голяма квадратна стая, чиято една страна е стъклена. Там стои огромна роботизирана ръка, каквато сме свикнали да виждаме в производството. Тя вдига кутия от стената и я слага в отвор в стъклената страна. Гостът поставя в сейфа ценностите си и ръката връща кутията обратно в стената. Тук не стои въпросът защо не се използват обикновените сейфове като в повечето хотели. "Исках да подчертая иновациите. А също и да направя нещо по въпроса за постоянно растящите цени в хотелите", обяснява Савада. Именно поради това Henn na Hotel е нискобюджетен. Нощувката започва от 9000 йени ($80) до 16 000 йени за единична стая, двойната струва между 13 000 и 20 000 йени, а тройната - от 20 000 до 26 000 йени. Причината за ценовия диапазон е, че когато резервират престоя си гостите трябва да наддават за стаята. Наддаването започва от най-ниската цена. Това са доста добри цени за Япония, където нощувката в някой от хубавите хотели излиза два или три пъти по-скъпо. Засега резервация на английски може да се направи само по имейл, който получавате след като направите запитване в сайта на хотела, като при това ще трябва да заплатите най-високата цена за избраната от вас стая.

Консиержът е подобен на кукла робот без коса, който разпознава гласовете и дава информация за закуската и различните събития, организирани в хотела. Не може обаче да ви повика такси или да изпълнява други поръчки. Една от областите, в които Henn na Hotel все още разчита на хората, е сигурността. Хотелът е покрит от горе до долу с камери, а истински хора седят в една стая и наблюдават мониторите, за да се осигури спокойствие на гостите. Както и да дебнат някой да не си го изкара на скъпите роботи. "Освен това си имаме камериерки от плът и кръв, защото още не е направен робот, който да оправя леглата", уточнява Савада. Но пък има още два робота за рум сървиса и четири за почистването на стаите и другите помещения. Пред хотела пък Савада демонстрира дрон, който доставя малки купички с леки закуски. В стаите

робот с размера на лампа и вид на тлъсто лале

чието име е Тули, отговаря на прости въпроси, като "Колко е часът?", "Какво ще бъде времето утре?" и т.н. Освен това може да го помолите да загаси или включи осветлението или климатика, защото по стените няма ключове. Стаите изглеждат уютни, събрали са в себе си всички съществуващи технологии от класа "умен дом". Датчици фиксират присъствието на госта, мерят температурата, влажността на въздуха и предават тези данни на електронния "мозък", който дава заповеди на контролерите. Осветлението се включва, когато човек влезе в стаята, и изключва, след като излезе. Тв екрани няма, гостите гледат телевизия чрез таблети.

Савада има големи амбиции за роботозирания си хотел и иска скоро да отвори още един в Япония, а по-късно и в чужбина. Освен това смята да "запише" металните си служители на курсове по китайски и корейски езици за начало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай