Робот ще спасява хора в бедствия

Робот ще спасява хора в бедствия | StandartNews.com

Компанията Boston Dynamics промени представите ни за възможностите на създадените досега роботи. Тя има традиция да публикува клипове в YouTube, които да демонстрират способностите на нейните разработки. Сега Boston Dynamics представя способностите на робота Atlas, който изпълнява скокове и други сложни физически упражнения. Това бе невиждано до момента.

Atlas е типичен хуманоиден робот. Той наподобява човешкото тяло. Висок е 152 см. и тежи 74 кг. Голямото тегло за робот, струпано най-вече в горната част на робота, Atlas не му пречи да изпълнява все по-сложни физически упражнения.

В разпространеното от Boston Dynamics видео се вижда как Atlas прави серия малки скокове, а след това дори и задно салто! Тези способности на робота не са създадени, така че някой ден Atlas да се състезава на Олимпийските игри. Те обаче му помагат да тренира своя баланс, което го прави по-ефективен в изпълнението на различни задачи. Една от потенциалните дейности на Atlas ще бъде да спасява хора по време на бедствия. Той ще бъде изпращан в опасни зони или сгради след бедствията. Затова трябва да може да се придвижва и балансира без проблем и на трудни терени. Boston Dynamics този път не дава подробности за напредъка на разработката, а публикува клип, само за да покаже какво е правил Atlas напоследък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай