Революционерът Мъск

Революционерът Мъск | StandartNews.com

Предприемач, за когото мечтите са по-важни от бизнеса, звучи доста налудничаво. Или поне предвещава крах в повечето начинания. На Илон Мъск обаче засега му се получава. 46-годишният изобретател, чието състояние "Форбс" оценява на 20 милиарда долара, миналия вторник отново обираше овации. Неговата компания за космически изследвания SpaceX, в която освен съсобственик, Мъск е и главен инженер, изстреля успешно в открития Космос най-мощната ракета, използвана от човечеството досега. Falcon Heavy има капацитет да вози до 64 тона, което е равно на 5 лондонски двуетажни автобуса, посочва за сравнение Би Би Си.

Това е малко повече от два пъти спрямо следващата най-мощна ракета в света - Delta IV Heavy. За експерименталната мисия Мъск обаче качи твърде скромен багаж във Falcon Heavy - личния си автомобил Tesla Roadster. Електроколите са другият бизнес, в който предприемачът влага много пари и енергия, защото смята, че това е част от бъдещето на човечеството. Също, както и бъдещото преселение и колонизиране на Марс. На полетялата в космоса кола пише, че е произведена на земята от хората. Зад волана е манекен на космонавт - Стармен, облечен в наскоро разработения скафандър на SpaceX. На екрана на колата е изписано "Don't panic" - думите от корицата на фантастичния роман "Пътеводител на галактическия стопаджия". Вътре има и радио,

настроено да свири класическия хит на Дейвид Бауи

"Космическа одисея". Tesla-та и нейният "пътник" ще се въртят в елиптична орбита около Слънцето, която достига много далеч, до планетата Марс.

"Ако можем да пратим Roadster до Марс, можем да оправим Model 3", заяви доста прозаично Мъск на следващия ден след фурора с мега ракетата.

Вероятно за да даде кураж на екипа си в "Tesla", който срещна големи проблеми с масовото производство на новия модел на електроколите. Това съответно носи и големи загуби. Roadster е първият способен да се движи по обществената пътна мрежа изцяло електрически автомобил в серийно производство, продаван в САЩ. Той е и първият серийно произвеждан автомобил, използващ литиево-йонни акумулаторни батерии и първият масово произвеждан такъв, който може да пропътува над 320 км с едно зареждане. Макар и пионер в този бизнес на бъдещето, кръстената на знаменития електротехник и физик Никола Тесла компания засега не успява да излезе на печалба. Мъск вложи в нея част от милионите, които спечели след продажбата на своите акции в създадената от него и няколко съмишленици фирма за електронни преводи PayPal, превърнала се в световен хит. През октомври 2002 г. PayPal беше купена от eBay за 1,5 млрд. долара.

Верен на породата си на непоправим мечтател Мъск веднага се хвърли в нова авантюра-колите на ток. Дори

запали за идеята си основателите на Google

Лари Пейдж и Сергей Брин, които инвестираха в "Tesla".

Мъск има невероятна енергия и работоспособност, която хвърля на няколко фронта. Нещо, което понякога влудява жените край него. Освен космическия бизнес и електроколите, той разработва слънчеви панели в дъщерната на Tesla SolarCity, вече тества специална високоскоростна транспортна система – Hyperloop, планира и електрически самолет с вертикално излитане. Инсталирането на огромни батерии и прокопаването на тунели също влиза в обсега на интересите на Мъск.

Мнозина смятат, че той е най-вълнуващата личност в Силициевата долина и е един от най-великите предприемачи на нашето време.

"Инженер, изобретател, бизнесмен и индустриалец, способен да превърне големите идеи в грандиозни проекти", са дежурните определения за родения в Южна Африка Илон Мъск.

Откривателският дух и склонността към авантюри вероятно ги е наследил от дядо си по майчина линия Джошуа Норман Халдеман, който кръстосвал Америка с едномоторния си самолет. Неговите корени пък са от немскоезичната част на Швейцария. В крайна сметка Джошуа Халдеман, който през 1948 г. се оженил за канадската учителка по танци Уинифред Жозефин Флетчър, завел семейството си в Южна Африка. Майката на Илон Мей е красавица, става модел и дори е финалистка в "Мис Южна Африка". С бъдещия си съпруг Ерол Мъск са познават от деца. Бащата на милиардера изобретател е британец, пилот, моряк и строителен инженер, прагматичен и строг човек. Девет месеца след сватбата им, на 28 юни 1971 г. се ражда Илон. Като малък той е затворено хлапе, което може да прекара целия ден в четене. Впечатлява с фотографическа памет, прочита два комплекта енциклопедии и е истински всезнайко. Това обаче дразни съучениците му и той редовно е тормозен.

Веднъж

дори е зверски пребит, получава комоцио, а носът му е счупен

По-късно посочва сред любимите си заглавия „Властелинът на пръстените", серията за Фондацията на Айзък Азимов, „Луната е наставница сурова" на Робърт Хайнлайн, както и „Пътеводител на галактическия стопаджия". На 10 години Илон получава като подарък първия си компютър Commodore VIC-20. Две години по-късно продава за 500 долара своята перва програма — видеоигра в стил Space Invaders, която се казва Blastar, в която се обстрелват извънземни с лазерно оръдие.

На 17-годишна възраст Мъск напуска ЮАР и отива в Канада. В продължение на една година сменя много работи „на парче". Отглежда зеленчуци и разтоварва жито от силози. Срещу 18 долара на час дори чисти котелното помещение на дървопреработвателна фабрика. След две години в университета „Куийнс", през 1992 г. Мъск се прехвърля със стипендия в университета на Пенсилвания. Заедно с Адио Реси (който на свой ред става предприемач от Силициевата долина и с когото Илън до ден днешен си остава близък) се оказват настанени в скромното общежитие за първокурсници. Липсата на удобства обаче не отговаря на очакванията на Реси и той убеждава Мъск да наемат голяма къща извън кампуса с десет стаи, която през уикенда превръщат в нощен клуб. Покриват прозорците с чували за смет, за да бъде вътрешността абсолютно тъмна, боядисват стените с ярки цветове и ги украсяват с всевъзможни предмети. „Беше си стопроцентов нелегален бар. Присъствали са до 500 човека. Вземахме по пет долара за вход и бяхме на принципа „пиеш, колкото можеш" – бира, шотове и каквото има", разказва Мъск.

Приходите от партитата помагат да се издържа сам и да си плаща следването. Понякога изкарва парите за целия наем за месеца в рамките само на една вечер. Мъск и първата му съпруга Жустин посрещат рожбата си през 2002 г.

Когато бебето е едва на десет седмици, то умира

вследствие на синдрома на внезапната детска смърт. С помощта на ин витро процедури двойката има пет сина – близнаците Грифин и Хавир, родени през 2004 г., и тризнаците Деймиън, Саксон и Кай, родени през 2006 г. Двойката се разделя през 2008 г. след осемгодишен брак. С втората си съпруга Талула Райли се женят през 2010 г. и се развеждат две години по-късно. През 2013 г. отново сключват брак, но връзката им отново не потръгва.

Разделят се през декември 2014 г., след като Илон подава молба за развод. Звездата от "Гордост и предразсъдъци" и "Западен свят" заявява, че би се врекла във вечна вярност с Илон за трети път, тъй като все още са "най-добрия приятели". Мъск е вдъхновил образа на Тони Старк от поредицата Iron Man (Железният човек). Робърт Дауни-джуниър разкрива, че е изследвал работата на Мъск при подготовката си за ролята на Старк. "Идеята беше за човек, който може да направи всичко. Това е Илон, нали? Той обича да казва, че инженерството е близо до магията. Наистина го вярва", казва режисьорът Джон Фавро пред The Telegraph.

Самият Мъск казва, че иска да революционизира три индустрии едновременно – космическата, автомобилната и енергийната. „Иска ми се да умра с мисълта, че пред човечеството има светло бъдеще. Ако можем да си осигурим чиста енергия и да станем междупланетарна раса с устойчива цивилизация на друга планета – за да се справим с най-лошия сценарий, в който човешкото съзнание е заличено – тогава мисля, че ще бъде много хубаво", казва изобретателят, за когото мечтите винаги са били по-важни от парите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай