Пустинното цвете на Франция

Пустинното цвете на Франция | StandartNews.com

Citroen C4 Cactus очарова със смел и екстравагантен дизайн и модерни технологии

Автомобилите отдавна не са само средство за придвижване. През последните 15-ина години на пазара излязоха доста атрактивни модели, чиято цел е не само да се стигне от точка А до точка Б, но и това да стане забележително събитие както за самия водач, така и за околните по пътя. Този тип леки коли определено се харесва на сериозна част от клиентите и затова почти не остана марка, която да няма поне едно такова предложение. Citroen винаги е предлагал модели, които сериозно да се отличават от конкуренцията и в същото време първи да предлагат на пазара поредната иновативна технология. Така се стига и до последния засега подобен модел, носещ атрактивното име Cactus.

Още на пръв поглед се вижда, че това не е обикновен автомобил. С невероятно екстравагантния си и футуристичен дизайн Citroen C4 Cactus гарантира, че възможността да остане незабелязан е равна на нула. Това става ясно от която и страна да погледнете колата или пък тя да мине покрай вас. Отпред най-ярко изразени са светлините, разположени в 3 реда. Най-горният представлява дневните LED светлини, които далеч не изпълняват единствено регулациите в ЕС, са светлинна сигнализация на колите в светлата част на денонощието. А придават характерен и уникален вид на колата, която така или иначе няма как да сбъркате. Под тях са разположени същинските фарове, а още по-надолу стигаме до халогенните. Те, освен способността да "преборят" мъглата, са свързани с волана и осветяват съответната зона, докато завиваме.

От двете страни на Citroen C4 Cactus най-ярко се открояват панелите Airbump, поставени на вратите. По обикновените коли там най-често срещаме лайсни. Но не и тук. Cactus е уникален и не може да си позволи да бъде като останалите. Освен да придават поредната доза екстравагантност, тези панели представляват уникална защита срещу всякакви щети, които градската джунгла нанася всеки ден по колите ни. Например, ако някой, паркирал до нас, реши да си отвори вратата с директен удар в нашата. Всъщност панелите Airbump представляват меки и изпълнени с въздух балончета, способни да поемат доста сериозни удари, без това да ги поврежда. Също така обхващат и ръбовете на вратите, което предпазва последните от удари в други коли, стени, колчета и т.н., ако случайно някой от пътниците не ги види преди слизане. Другото хубаво нещо при тях е, че ако все пак подобно нещо се случи, такъв панел може да бъде заменен с нов срещу само 35 лв. Драстично по-малко от пребоядисването на цялата врата. На подобни панели собственикът на Cactus разчита и при други рискови за някои шофьори области от автомобила - ъглите. Така под фаровете и задните светлини колата също разполага с панели Airbump, които да поемат драскотини при евентуално лошо преценена маневра.

Отзад автомобилът също изглежда много модерен и практичен. В долната си част вратата на багажника също е защитена с панел. Той има и способността да не допуска досадните отпечатъци от пръсти, които оставяме при затваряне и отваряне. Задните светлини пък разчитат на LED технологията с 3D ефект. От която и страна да погледнете Cactus, няма как да не забележите екстравагантните "релси" на покрива. Освен стандартната функция за прикрепяне на допълнителен багажник те правят автомобила още по-шикозен.

Добрите впечатления за екстравагантен, но и практичен дизайн, се запазват и в купето. Там най-модерните технологии са отлично съчетани с класиката и лукса. Така например на вратите няма да намерите стандартните скучни пластмасови дръжки. При Cactus те са заменени с кожени, наподобяващи луксозна чанта или кутия. Незнайно как обаче инженерите на Citroen са успели да съчетаят този някак си ретро дизайн с най-съвременните технологии. В купето на практика няма почти нищо механично. Бордното табло е дигитално и разчита на LCD технологията, за да покаже на водача необходимата информация. Централната конзола също е доста далеч от разпространените в съвременните автомобили куп бутони. При Cactus те са заменени от многофункционален 8-инчов сензорен екран, чрез който се командва аудиосистемата, климатичната инсталация, бордовия компютърът, настройките на автомобила, навигацията и т.н. Вдясно от нея нестандартните неща продължават. Жабката, която също не прилича на такава, а по-скоро на луксозна кутия, се отваря нагоре, след което се открива забележителен обем за вещите на водача и пътника. Като всичко друго седалките в Cactus също не могат да бъдат обикновени. Те са много удобни, с доста широки облегалки с лумбална опора, а при повдигане на подлакътника установяваме, че всъщност седалката на шофьора и спътника му се съединяват. Това нестандартно за съвременното автомобилостроене на дизайнерите на Citroen хрумване ни подтиква към повече близост с човека, който седи до нас. Не по-малко добри думи може да се кажат и за задните седалки. От една страна, те са разположени малко по-високо от пода, с което се избягва силно сгъване в коленете на возещите се отзад. От друга, предните също са повдигнати и така се отваря доста голямо пространство за стъпалата. Цялата комбинация осигурява доста комфортно пътуване на пътниците отзад - нещо не особено характерно за задните седалки на компактния клас съвременни автомобили.

За задвижването си Citroen C4 Cactus засега разчита на 3 двигателя, но в бъдеще гамата ще бъде обогатена. Всички са от най-ново поколение, отговарят на нормата Евро 6 и са същевременно мощни и икономични. Разходът на гориво може да падне до 3-3,1 литра на 100 км, независимо дали става въпрос за бензинов или дизелов агрегат. За това помагат и използваните в колата нови технологии и материали, които значително намаляват теглото на купето. Моторите могат да се комбинират с ръчна 5-степенна скоростна кутия или пилотираната 6-степенна ETG. Последната сама установява предпочитания стил на шофиране от водача и го следва, без да е необходимо той да се намесва всеки път. Макар и с по-голям клиренс, Cactus се държи отлично на пътя. Независимо дали става въпрос за скоростна отсечка или път с остри завои и без значение от избора на двигател, автомобилът прави впечатление на изключително стабилен и сигурен.
След всичко казано следва и още нещо впечатляващо - цената. У нас Citroen C4 Cactus може да се купи в базовия си вариант срещу 25 934 лв. с ДДС. Срещу които обаче получавате сериозно количество екстри, нетипични за базов модел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай