Прототип измина 580 км без шофьор

Прототип измина 580 км без шофьор | StandartNews.com

На 2 октомври един от четирите автономни автомобила на PSA Peugeot Citroen измина магистралата между Париж и Бордо, за да вземе участие в световния конгрес Intelligent Transport Systems (ITS). Дългият 580 км маршрут бе преодолян в напълно автономен режим без шофьор. Прототипът сам регулираше скоростта си на движение и сменяше лентите при изпреварване, като взимаше под внимание другите автомобили, ограниченията на скоростта и инфраструктурата.

През юли групировката стана първият автомобилен производител, получил съответните разрешителни за провеждане на тестове по обществената пътна мрежа, използвайки четири автономни прототипа. Догодина броят им ще достигне 15.
"Пътуването, направено от нашия прототип, доказа, че автономните автомобили вече не са въпрос на научната фантастика. Това ни въвежда в нова ера за мобилността, която аз смятам за много вълнуваща", коментира Карлос Таварес, председател на УС на групировката.

PSA Peugeot Citroen работи за развитието на решения и технологии, които да направят автомобила на бъдещето по-умен, за да се подобри комфортът на шофьора и да се адаптира към променящото се клиентско поведение и очаквания. Функциите на автономното шофиране ще спомогнат за намаляване броя инциденти, свързани с човешка грешка, и ще намали умората на водача при монотонни условия на шофиране. Тези проекти скоро ще бъдат приложени в серийни модели, с постепенно разгръщане на функциите, които не изискват шофьорска намеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай