Продават най-бързата кола в света

Продават най-бързата кола в света | StandartNews.com

Суперавтомобилът Venom GT си търси купувач, съобщи сайтът Registry. Американската компания Hennessey обяви за продан колата, която през 2013 г. постави световен рекорд по най-бързо ускорение от 0 до 300 км/ч - 13,63 сек.

Това постижение бе вписано в Книгата на рекордите Гинес. Със същото купе през февруари миналата година бе поставен рекорд за най-голяма скорост сред серийните автомобили. На пистата на Космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал Venom GT постигна 435,3 км/ч. Това е с близо 4 км/ч по-бързо от постижението на Bugatti Veyron Super Sport, регистрирано през 2010 г. Този резултат обаче не бе признат от Гинес, защото за записване на рекорда трасето трябва да бъде преминато и в обратна посока, след което се изцислява средната скорост. Ръководството на Космическия център, който е собственост на НАСА, забрани на Hennessey да пусне колата в обратната посока по пистата.

Hennessey Venom GT, изграден върху модифицираното шаси на Lotus Elise, има 7-литров туин-турбо V8 двигател с мощност 1244 к.с. От него са произведени 29 бройки, цената им започва от 1,2 млн. долара. Сумата, за която ще бъде продаден рекордьорът, не се споменава. От Hennessey уточняват, че ще я кажат само на "най-сериозните клиенти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай