ПРИЗИВ: Изтрийте профилите си във Фейсбук!

ПРИЗИВ: Изтрийте профилите си във Фейсбук! | StandartNews.com

/ОЩЕ ПО ТЕМАТА - В УТРЕШНИЯ БРОЙ НА "СТАНДАРТ"/

Създателят на "WhatsApp" Брайън Ектън призова всички потребители на "Фейсбук" да изтрият собствените си профили в тази социална мрежа.

"Крайно време е! Изтривайте "Фейсбук", написа Ектън в собствения си профил в "Туитър". Това е поредният удар срещу най-мощната социална мрежа в света, след като стана ясно, че британската компания "Cambridge Analytica" е събрала личните данни на над 50 млн. потребители на "Фейсбук" и е разработила алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

Според представители на социалната мрежа през 2015 г. професорът по психология от университета в Кеймбридж Александър Коган, с помощта на създадено от него приложение за платформата на „Фейсбук", е предал на Cambridge Analytica масивен обем лични данни на потребители на „Фейсбук".

Европейският парламент започва разследване във връзка с информацията за използването на личните данни на потребители на социалната мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правосъдието, правата на потребителите и социалното равенство Вера Юрова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното правителство следващата седмица, когато ще е на посещение в САЩ.

Бившият най-близък партньор на собственика на "Фейсбук" Марк Зукърбърг Роджър Макнъми предупреди, че "Фейсбук" е изправен пред най-голямата си криза - криза на доверието и тя може да срине тотално компанията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай