Пристрастяването към социалните мрежи по-лошо от алкохолизма

Пристрастяването към социалните мрежи по-лошо от алкохолизма | StandartNews.com

Обсебени от смартфона си броят до 700 долара за час на терапевти по дигитална детоксикация

 

Ако сте от хората, които не могат да устоят на изкушението да влязат в акаунта си във Facebook или Instagram в работно време, или се чувствате нервни, когато не можете да използвате смартфона си, може би се нуждаете от професионална помощ, пише profit.bg.
В последните години се появиха различни видове помощ за потребителите, които не успяват да се отдалечат от устройствата си, въпреки че го желаят.
Има терапевти, които предлагат съвети, треньори по „пълно внимание", организиращи детоксикация от социалните мрежи, както и стартъп компании, които стимулират корпоративното щастие, за да може денят ви да премине добре, без постоянно да сърфирате импулсивно в интернет, пише ВВС.
„Хората се учат как да шофират или плуват, но когато става въпрос за смартфони, всички просто получават един телефон и започват да го използват", казва Памела Рътълдж, директор на Центъра за психологически изследвания на медиите в Нюпорт Бийч, САЩ.
„Необходими са умения, за да сърфирате в определено социално пространство", допълва тя.

Натан Дрискел, терапевт от Хюстън, казва, че в последните години броят на хората, които търсят помощ за лекуване на пристрастяване към социалните мрежи, се е увеличил с 20% и сега тези случаи съставляват 20% от пациентите му. В същото време леко е намалял броят на клиентите, които търсят лечение на зависимостта си към компютърни игри.

Непризнато, но лечимо заболяване

Пристрастяването към социалните мрежи не е признато официално за заболяване от медицинската литература, като Диагностичното и статистическо ръководство за умствени заболявания на Американската психиатрична асоциация, което е нещо като „библия" в тази област.

Дали трябва да бъде признато подобно заболяване е спорно. Но някои терапевти, включително Дрискел, лекуват пациентите си със същите методи, които биха използвали, за да помогнат на хората с други пристрастявания.
Дрискел отбелязва, че в известна степен психологическите последици, предизвикани от Facebook, Snapchat и други дигитални платформи, могат да се окажат по-трудно лечими от някои признати пристрастявания.
„По-лошо е от злоупотребата с алкохол и наркотици, защото е много по-привлекателно и няма никаква стигма", изтъква Дрискел. Той взема 150 долара на час и работи с пациентите си всяка седмица, в продължение на най-малко шест месеца.

Стартъп компанията Talkspace, базирана в Ню Йорк, предлага онлайн консултации с около 1000 терапевти.
Една от ръководителките й - Линда Сако, отбелязва, че през 2016 г. са започнали да предлагат услуги, посветени конкретно на използването на социалните мрежи. Започната е 12-седмична програма за намиране на изход от онлайн пристрастяванията като част от по-цялостно лечение.
Участващите терапевти работят с пациентите, за да им помогнат да осъзнаят чувствата си и заобикалящия ги свят, като проследяват напредъка им, казва Сако. Тя отказва да разкрие броя на потребителите, които са в програмата в момента.
Компанията предлага терапии, които варират от изпращането на текстови съобщения за 138 долара на месец до директни терапии за 396 долара. За времето, в което клиентите използват смартфоните си в терапевтичните сеанси, те научават как да боравят с устройството си по отговорен начин.
Мнозинството от хората решават да прибегнат към терапия след редица напразни опити да контролират сами импулсите си, отбелязва Сако.
Други отбелязват, че лошите навици, свързани със социалните мрежи, могат да бъдат лекувани като проблем на работното място. През 2014 г. Ориана Фийлдинг създава в Лондон, Великобритания, компанията Digital Detox Company, след като изучава книга за откъсването от социалните мрежи.
Сега Фийлдинг работи с различни компании, за да помогне на служителите им да сърфират в социалните мрежи, вместо да управляват сами времето си. Програмите започват с лично ателие и след това служителите получават онлайн персонализирани модули, които включват прекъсвания, за да се посветят на социалните мрежи.
„Преосмисляме отношението си към технологията", казва Фийлдинг, която получава средно 748 долара за сеанс. Ръководителите на определена компания могат да се включат в допълнителни ателиета, които са съсредоточени върху увеличаването на производителността.
Експертите предупреждават, че не е добре хората да стават твърде зависими от техниките за „пълно внимание" или към дигиталната детоксикация, без да предвидят последваща терапия. Според Дрискел детоксикациите в края на седмицата или за една пълна седмица, обикновено в природна среда, могат да бъдат добра първа крачка.
Но както при други пристрастявания, клиентите трябва да предвидят последващи визити при терапевта – между шест месеца и една година, за да разберат напълно как да управляват поведението си, без да бъдат в програма за детоксикация.

Автотерапия

Някои компании опитват да привлекат потребителите на социалните мрежи, които все още не са готови да се подложат на индивидуална терапия, но търсят начини да се откъснат от устройствата си.
В Берлин, Германия, компанията Offtime се определя като първата „посттехнолотична стартъп компания", посветена на „концентрацията и връщането към дигиталното равновесие". Тя работи с потребителите, за да контролира престоя им в социалните мрежи чрез приложения. В същото време предлага и ателиета за детоксикация лице в лице.
Психологът Александър Щейнхарт, съосновател на компанията, отбелязва, че става дума за оказване на помощ на хора, които съзнават прекомерното време, което посвещават на социалните мрежи, но се справят с проблемите си сами.
Вместо да чакат възникването на проблем, важно е потребителите да търсят здравословна рутина, след като научат най-препоръчителните практики. Рътълдж казва, че е важно да се създадат добри технологични навици веднага след появата на нова технология.
„Хората бързат да го определят директно като пристрастяване, вместо да го разглеждат като липса на равновесие", отбелязва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай