Принтираха на 3D първия суперавтомобил

Принтираха на 3D първия суперавтомобил | StandartNews.com

Американска компания създаде първия луксозен суперавтомобил, чието шаси е изцяло създадено с 3D принтер. Колата на Divergent Microfactories се нарича "Блейд" и притежава завидната мощност от 700 конски сили. Освен това тя има двигател, който може да работи както на бензин, така и на метан. Шасито й е създадено със съвременната технология, преди отделните й части да бъдат ръчно сглобени.

От компанията съобщават, че целта им е да революционизират производството на автомобили, като са създали платформа за производство, която значително намалява употребата на материали, енергия и парични средства при създаването на един суперавтомобил.

Използването на 3D технологиите за производството на колата намалява тежестта на шасито с до 90%, като това се отразява на разхода на гориво и по-малкото износване на пътищата. В същото време то е значително по-здраво и дълготрайно.
Благодарение на своите алуминиеви и карбонови влакна "Блейд" тежи малко повече от 630 кг, което помага на двигателя да ускори от място до 100 км/ч само за 2,2 сек. Автомобилът изхвърля в атмосферата 1/3 по-малко вредни емисиси отколкото електрическите коли. Себестойността му пък е 50 пъти по-малка от тази на средностатистическата кола масово производство. Колата е изложеан в Сан Франсиско, а компанията обещава да направи още няколко до 2-3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай