Powerwall слага край на електроцентралите

Powerwall слага край на електроцентралите | StandartNews.com

Една-две от батериите на Tesla осигуряват тока на цяло домакинство

Бизнесменът Йлон Мъск е от тези хора, които със собствените си ръце променят бъдещето на човечеството към по-добро. Новата му идея е създаването на домашната батерия Powerwall, която ще направи хората енергийно независими. Какво представлява този акумулатор на компания Tesla, за какво е нужна, колко струва и как ще работи?

Обща концепция

Мъск, прочут с участието си в компаниите PayPal, Tesla Motors и SpaceX, e един от създателите на SolarCity, която произвежда слънчеви панели. Основните клиенти на тази фирма са големият бизнес, държавни учреждения, а също така неправителствени благотворителни организации. Роденият в Претория канадско-американски бизнесмен обаче планира много скоро да пренесе слънчевата енергия в бита на стотици милиони обикновени хора на Земята. Защо собствениците на къщи и апартаменти да плашат годишно на енергийните компании, ако всеки човек сам може да си осигурява необходимия ток с помощта на слънчеви панели? Именно за да направи огромен брой хора енергийно независими е създаден проектът Powerwall.

Powerwall e компактна домашна батерия за битово използване. Тя може да бъде закачена на стената дори в малък по размер апартамент, защото размерите й са като на климатик, например. Самият акумулатор Powerwall е само част от домашната електрическа система, която също така включва комплект слънчеви панели. Те могат да бъдат монтирани на покрива или в двора на къщата. Домашните батерии Powerwall и свързаните с тях слънчеви панели могат да се използват като основен източник на ток и за допълнителен, резервен, в случай на прекъсване на електрозахранването. Батерията може да бъде свързана с енергийната мрежа.

В някои страни, включително България, има дневна и нощна тарифа на тока. Поради това Мъск предлага Powerwall да се използва през деня, а градската електрическа мрежа - след залез слънце. По този начин потребителят ще спести доста от сметките си за ток. Освен това полученият с помощта на системата Powerwall излишък от електричество може да бъде продаван на електрическите компании, което ще вкара пари в семейния бюджет.

Мъск се надява, че чрез Powerwall, ако не унищожи напълно нефтената и въгледобивната промишленост, както и атомната енергетика, то поне да ги накара съществено да се размърдат на пазара. Реализирането на подобни технологии може сериозно да промени процеса на световното потребление на електроенергия и енергийната инфраструктура на Земята. "Нашата задача е коренно да променим начина, по който светът използва енергията. В грандиозни мащаби!", заяви при представянето на проекта си Мъск. А той знае какво говори. Това е човекът, който създаде пазара на електронните плащания, който направи популярни електромобилите, който започна да изпраща частни космически кораби на орбита около Земята.

Принцип на работа

Powerwall може да бъде закачена на стената или поставена в някой ъгъл на стаята или дори в килера, ако не искате постоянно да ви се набива в очи. Дебелината на батерията е едва 18 см, така че не заема много място, което я прави доста подходяща за използване дори в най-компактните апартаменти. В зависимост от режима на работа, Powerwall се използва както като основен, така и в качеството на резервен източник на електроенергия. Превключването между двата режима става автоматично след предварителни настройки.

Такъв акумулатор може да се използва на адски много места. В региони с нестабилно подаване на електроенергия (ще се включва при спиране на подаването) или в отдалечени точки на Земята, където няма стационарни електрически мрежи. Очаква се също така Powerwall да предизвика интерес сред жителите на големите градове, за да спести от сметките им за ток. Такава система ще намали много пъти разходите за електричество на едно семейство. Тази батерия позволява съхраняването на ток от слънчеви панели, което дава възможност да се ползва не само през деня, но и през нощта. Ако пък едно семейство ползва малко електрически прибори, Powerwall може да го направи напълно независимо от енергийните компании.

Технически характеристики

Разбира се, техническите характеристиките на домашната батерия Powerwall, са много важни. Tesla планира да пусне на пазара това лято, първоначално в САЩ, два варианта - с капацитет 7 и 10 квтч. Така излиза, че по-голямата ще осигури на дома ви 1000 вата за 10 часа. Доста добро количество ток. Средно американско семейство консумира около 1200 вата електричество на денонощие, показва официалната статистика. За да стане по-ясно - настолен компютър консумира около 100 вата на денонощие, голям LED телевизор - 200 вата, а хладилник - средно към 100 вата. При разумно потребление, такава батерия ще покрие нуждите ви за ток за 24 часа. Освен това може да монтирате в дома или в офиса ви 2-3 батерии, тогава проблемите ви са напълно решени.

Powerwall е създаден на основата на литиево-йонни елементи. Тежи 100 кг и издържа на температури от минус 20 до 43 градуса по Целзий, което означава, че в повечето случаи може да бъде поставен и навън. Височината му е 130, широчината - 88, а дебелината - 18 см. Интересен факт е, че вече около 300 души в САЩ ползват батерията на Tesla в домовете си. Тези тестови потребители я характеризират с три думи - тиха, красива и полезна.

Колко струва

Цената на Powerwall не е чак толкова голяма, като се има предвид, че инвестицията ще ви спести доста пари в бъдеще. Моделът с капацитет 7 квтч струва 3000 долара (без слънчевите панели), а този с 10 квтч - 3500. Още сега може да направите предварителна заявка, а доставката ще бъде извършена това лято. Tesla предлага също така възможност покупката на тази домашна енергийна система да стане на разсрочено плащане. Първоначалната вноска е 1500 долара, а след това се плаща по 15 долара в продължение на 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай