Постсъветски джаджи

Постсъветски джаджи | StandartNews.com

Произведени в Русия и Украйна устройства успяха да пробият и на западния пазар

В последните седмици в Русия се вдигна голям шум заради появата в продажба на смартфона родно производство YotaPhone 2. Създателите на това устройство очакват то да има голям успех и да отнеме част от дела на iPhone на местния пазар. За последните години в Русия и в Украйна бяха направени няколко джаджи, които достигнаха относително висока популярност в света. Представяме ви пет от тях.

YotaPhone

Разговорите за необходимостта в Русия да бъде създадена марка, която да произвежда мобилни телефони, започнаха още в началото на новия век. Някои компании предприеха опити да се захванат с нова, но се проваляха. Историята на YotaPhone пък започна през 2010 г., когато за първи път се появиха плановете за създаване на смартфон за мобилната мрежа Yota. Продажбата на първия модел обаче започна чак през декември 2013 г. От другите смартфони този се отличава с наличието на два екрана. Първият е стандартен сензорен пълноцветен, а вторият - екран, който работи на основата на технологията на електронното мастило E-Ink. Подобно решение позволява да се обединят в един корпус два устройства - смартфон и електронна книга. Това позволява значително пестене на батерията при използване на устройството.

Търсенето на първия модел YotaPhone бе достатъчно умерено. Компания Yota Devices обаче очаква голям успех от YotaPhone 2 и влага огромни средства в позиционирането му на международните пазари. Продажбата на смартфона започна преди броени дни.

Разбира се, трябва да отбележим, че YotaPhone не се произвежда в Русия, а в Китай - в завода Hi-P, разположен в град Суджоу. Това обаче е тенденция за почти всички големи технологични компании, включително и за Applе.

PocketBook

В Китай се сглобяват и електронните книги на основаната в Украйна компания PocketBook. В момента това е един от най-успешните технологични брандове в цялото постсъветско пространство.

PocketBook бе създадена през 2007 г., когато група местни инженери и бизнесмени реши да започне разработка и пускането на пазара на актуалните тогава електронни книги. В самата Украйна нямаше технологични мощности за физическото производство на подобни устройства, защото сглобяването им започна в Китай и в Тайван. През септември 2008 г. се появи първият четец на електронни книги - PocketBook 301. Той бързо стана най-популярната такава джаджа в Русия и в Украйна. Това бе постигнато благодарение на по-ниската цена в сравнение с продукцията на западните производители, както и на доброто качество. Оттогава компанията пусна множество нови, по-съвършени модели електронни книги, а също така и няколко варианта пълноценни таблети. Сега марката PocketBook е четвърта в света по брой произведени четци за електронни книги на основата на технологията E-Ink, а главният офис на компанията се премести от Киев в швейцарския град Лугано. PocketBook се занимава и с популяризиране на четенето, като разработва социални сървъри за книгоманите и програми, с които да заинтригува децата.

Just5

Създателите на устройството под името Just5 решиха да не преследват излишна функционалност на мобилните телефони, разбирайки, че Русия силно изостава в развитието на подобни технологии от САЩ и Китай. Това обаче не означава, че страната напълно трябва да се откаже от подобни планове. Все пак с масовото разпространение на смартфони на големите производители пазарът на евтини устройства с бутони се оказа практически напълно зарязан. Работата е там, че пенсионерите и по-малките деца нямат абсолютно никаква нужда от смартфони. Хората в най-млада и в най-преклонна възраст трудно се ориентират в струващата ни се много проста и удобна функционалност на такива телефони. На тях им трябват апарати от предишните поколения, с помощта на които може само да се звъни и да се извършват най-простите манипулации. Именно към тази аудитория се насочи брандът Just5.

Това е дъщерна фирма на руската компания Орбита Телеком. Първият телефон Just5 се появи през 2009 г. и оттогава всяка година на пазара излизат нови модели. Създателите на Just5 решиха, че простите мобилни телефони не е задължително да бъдат сиви и безлични като подобни устройства на прочути западни производители, а цветни и красиви. Това дизайнерско решение доведе до там, че апаратите Just5 започнаха да се ползват не само от пенсионерите, но и от младежите, които засега не могат да си позволят да харчат много пари за смартфони. Хората купуват Just5 и в качеството му на втори телефон, който да ползват при проблем с основния или ако получат втора sim карта (например в службата). Тези устройства се продават не само в Русия, но и в десетки други страни, а основният офис на компанията е в Рига.

LaMetric

Описаните по-горе успехи на брандовете в постсъветското пространство явно се ограничени на пазара на "големите" джаджи. Всяка година обаче се появяват стотици нови стартапове, които се стремят да произвеждат неголеми, но полезни устройства. И някои от тези млади компании наистина успяват да се "изстрелят" нагоре. Като пример може да бъде посочено устройството LaMetric, разработено от IT специалисти от Лвов, Украйна.

LaMetric е необикновена настолна джаджа, която може да изпълнява множество полезни за потребителя функции. Например, да работи като часовник, будилник, монитор за прогноза за времето, а също така като дисплей, съобщаващ за получени имейли и текстови съобщения. Устройството може лесно да бъде свързано към компютър или смартфон, за да получава нужната информация, без да изваждате последната джаджа от джоба си. LaMetric лесно може да бъде програмирано да показва практически всякаква информация. Използва се също така в бизнеса, например в ресторантите, където да се настрои да показва броя на посетителите за деня. Може да изписва цените на стоки, информация за намаления и услуги, както и колко приятели има дадена компания във Фейсбук, например.

Стартапът LaMetric събра пари за производството на това устройство посредством платформата за групово финансиране Kickstarter. Джаджата ще се появи на пазара през първата четвърт на 2015 г.

Petcube

Това е още един украински технически стартап, който събра в Kickstarter достатъчно средства, за да започне производството на свое устройство. Petcube е джаджа за тези, които имат домашни любимци и не могат за дълго за се разделят с тях. Всъщност, това е неголям черен куб, снабден с тонколони, микрофон, онлайн камера и вградена лазер. С помощта на Petcube когато е на работа или в командировка собственикът на домашния любимец може дистанционно да общува с питомеца си и дори да си играе с него като активира лазера. Джаджата се управлява чрез смартфона на собственика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай