По-пъргава Zafira Tourer с новия 1,6 SIDI мотор

По-пъргава Zafira Tourer с новия 1,6 SIDI мотор | StandartNews.com

Семейният ван Opel Zafira отдавна се е доказал на пазара като един от най-добрите автомобили в този клас.

Последното поколение на модела, което излезе през 2011 г. под името Zafira Tourer, е достоен наследник на предишните две генерации и отново хвърли сериозно ръкавицата на конкурентите с функционалност, ниво на оборудване, качество и т.н.

Отскоро семейният ван се нареди сред моделите на Opel, които се задвижват от новия 1,6-литров SIDI бензинов двигател с турбо, генериращ 170 к.с. и 280 Nm въртящ момент. Който, според мен, е оптималният избор за мотор за тази кола от гледна точка на мощност и динамика, съчетани с разход на гориво. За автомобил като Zafira Tourer, който по начало си е по-голям и тежък, всеобщото схващане е, че е необходим по-голям мотор, за да постига по-добра динамика на пътя. Покрай съвременните европейски екоизисквания обаче малките двигатели вече притежават достатъчно мощност и динамика и за по-тежки коли.

Случаят тук е типичен пример. Когато колата не е много натоварена (предвид факта, че е 7-местна) и не се движите с висока скорост по магистрала, на по-ниските обороти не е почти никакъв проблем да постигнете разход от под 6 на 100, който е много близък до този в каталога. Ако скоростта обаче се вдигне над 130 км/ч или пък колата се понатовари с 4-5 човека и повечко багаж, трудно ще успеем да постигнем консумация на гориво под 7 л. Което реално погледнато никак не е много за такъв клас автомобил. Дори и понатоварена обаче Zafira Tourer с 1,6 SIDI се представя доста добре, когато имате нужда от мощност, например при изпреварване. При по-високите обороти колата ускорява доста добре и е далеч по-динамична от повечето ванове. За които всеобщото схващане е, че са по-тромави. Ясно е, че не може да се очаква поведение като на спортна кола, но пък с този двигател ускорение от 0 до 100 км/ч за 9.2 сек и максимална скорост от 212 км/ч са си отлични показатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай