Peugeot 2008 DKR атакува "Дакар"

Peugeot 2008 DKR атакува "Дакар" | StandartNews.com

Три седмици след новината, че Peugeot, Red Bull и Total са решили да обединят усилия, за да участват в рали "Дакар 2015", автомобилът, който ще води атаката на екипа, бе разкрит. 2008 DKR споделя непогрешимата семейна прилика със серийния кросоувър на Peugeot, макар формите му да са много по-изразителни, а пропорциите - по-внушителни, приспособени да отговорят на предизвикателството. Забележителните линии са плод на тясното сътрудничество между експертите от стил Peugeot и колегите им от Peugeot Sport дизайн, като приликата между спортния и серийния модел е удивителна.

Всъщност дизайнерският екип на Peugeot Sport трябваше да отговори на един фундаментален въпрос в началната фаза, касаещ трансмисията на новия звяр: 4х4 или 4х2? Решението повлия пряко върху дизайна на автомобила в 2 ключови области. "Проведохме задълбочени анализи на съществуващото по темата в света на рали маратоните и претеглихме ползите от различните решения. В края избрахме подход, доста по-различен от този на конкуренцията. Имайки предвид офроуд възможностите на задвижването с две колела и качествата му да се движи върху пясък, това бе изборът, който предпочетохме. Той ни позволи да монтираме по-големи колела и също така да се възползваме от по-голям ход на окачването", обяснява Жан-Кристоф Пайе, шеф на проекта в Peugeot Sport. Така 2008 DKR стъпва върху 37-инчови гуми Michelin!

Пренасянето на дизайнерските характеристики на серийния модел в задната част на 2008 DKR се оказа сравнително лесно. Предницата обаче бе по-трудната за дизайнерския екип, разказва Мишел Труве, мениджър дизайн в Peugeot. "Заради необходимите офроуд способности, ъгълът на атака трябваше да е много висок. Това означаваше много къс надвес, което от своя страна довежда до преден дизайн, който доста се различава от този на серийния модел. За щастие техническият екип не се поколеба да послуша нашите аргументи и прие да препозиционира определени части, които можеше да се превърнат в проблем. Това ни даде малко свобода да проектираме предница, която възможно най-много да прилича на серийната версия", казва Труве.

Това, което се крие под купето, засега остава тайна. Спиращите дъха форми на 2008 DKR обаче със сигурност ще предизвикат смут дори, преди новият автомобил да вдигне прах, когато стартират тестовете му в цветовете на Red Bull и Total. Зад волана на колата по време на рали "Дакар" ще бъде легендарният Карлос Сайнц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай