Първите "умни градове"

Гранд Хейвън бе покрит с Wi-Fi още преди 10 г., японци правят технологичен мегаполис

Първите "умни градове" | StandartNews.com

Цифровите технологии вече са навсякъде по света, поне в най-развитите страни. Вече има "умни" часовници, калъфи за смартфони, очила, превозни средства, домове, дори цели градове. Ето кои са петте първи и най-впечатляващи примера за внедряване на съвременните технологии в градските мащаби.

Гранд Хейвън

Първият в историята пример за "умен" град, напълно потопен в цифровите технологии, е Гранд Хейвън. Той се намира в американския щат Мичиган и населението му е около 10 000 души. И е стана "умен" още преди 10 години. Дали много от нас тогава са знаели какво е Wi-Fi? В Гранд Хейвън още през 2003 г. започна тестването на безжична мрежа в пределите на целия град. През май 2004 г., когато започна пълномащабната й експлоатация, средно към нея се включваха по около 300 души дневно. Интересното е, че с Wi-Fi предаватели бе покрита не само територията на града, но дори и акваторията на езерото Мичиган на 2 км навътре от крайбрежието. Това се оказа доста важно за рибарите, които представляват голям процент от местното население, както и за туристите.

Лион

 

 

 

 

 

 

 

 

На 19 май 2005 г. във френския Лион започна нова ера в развитието на градския транспорт в целия свят. Компания Velo'v, която тогава създаде мрежата от общественото наемане на велосипеди, дори не подозираше какво мащабно нещо прави. Същността на тази система е гениално проста. Навсякъде в града компанията постави неколкостотин автоматични пункта за взимане и връщане на велосипеди. Потребителите могат да ги наемат за няколко минути, часове или дори дни, като плащат съответната тарифа. Взимането на велосипеда става от едно място, а може да бъде върнат на друго. Всъщност, докато работеше в Лион, тази система не стана толкова популярна в света. Всичко се промени, когато властите на Париж, впечатлени от своите "по-млади" колеги, решиха да я копират във френската столица. Новата система получи името VelibТ. Гостите на Париж й се възхищаваха и така тя вече е достъпна в неколкостотин населени места по целия свят.

Fujisawa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компания Panasonic реши да не си играе на дребно с внедряването на отделни съвременни технологии на градско ниво. Тя смята да постъпи по друг начин, а именно - да направи от нулата цяло населено място, което с пълно право ще носи епитета "умно". Планира се градът Fujisawa Sustainable Smart Town да бъде издигнат на територията на вече затворения завод на компанията в околностите на Фуджисава. Той ще има няколко квартала и хиляди жилищни, офисни и обществени сгради. Всяка от тях ще е снабдена с няколко иновационни технологии - слънчеви панели на покривите, системи за икономия на ток, на вода, а също така и за преработване на отпадъци в полезни за града материали - изкуствени торове, гориво, строителни елементи и др. Сигурността на населението, уличното движение, градското осветление и много др. ще бъдат контролирани автоматично и автономно от интелектуалната система за управление на Panasonic.

Чикаго

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни резултати се стремят да получат и градските власти в Чикаго. Със съществената разлика, че нямат намерение да строят нов град, за да стане той "умен". Те решиха да осъществят иновационна идея, наречена "Интернет на нещата". Властите планират да поставят по целия град стотици хиляди камери и датчици, които да следят за десетки различни параметри на живота на този американски мегаполис. Става въпрос за автомобилния и пешеходния трафик по улиците, нивото на замърсеност на въздуха, на шума. Датчиците ще улавят също така скоростта на вятъра, нивото на осветеност в града и много други важни за функционирането на Чикаго параметри. Това ще окаже сериозна помощ за определянето на проблемните места в градската инфраструктура, за да може след това недостатъците да бъдат премахнати. В идеята е залегнало и използването на мобилни елементи за контрол, в това число от смартфоните на самите жители на Чикаго и на туристите.

Лондон

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Властите на Лондон пък мечтаят съвсем скоро градът да се превърне в технологична столица не само на Европа, но и на целия свят. Важна крачка за постигането на тази толкова амбициозна цел е целият град да бъде покрит с безжична мрежа за връзка от пето поколение. Компания Huawei, която е водещ разработчик на 5G в света, обещава, че такива технологии ще се появят за използване в близките 4-5 г., т.е. приблизително през 2018-2019 г. Точно това дава право на кмета на британската столица Борис Джонсън да твърди, че през 2020 г. Лондон ще стане първият град в света, изцяло покрит с иновационната мрежа за връзка. Тя ще бъде достъпна за всеки местен жител и гост на града и ще стане основа за още по-голям бум в развитието на информационните технологии в Лондон. Поне такива са плановете, записани в стратегията за развитието на града в периода от 2014 до 2050 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай