Международният ден за безопасен интернет е

Международният ден за безопасен интернет е | StandartNews.com

Днес, или втория вторник от втория месец в календара, се отбелязва Международният ден за безопасен интернет. Той е посветен на формирането на етична онлайн среда за деца и възрастни.

Инициатива на Европейската комисия стартира от 2004 година. С годините тя излезе извън рамките на Европа и обхвана над 100 държави на всички континенти. Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.

На този ден в над 110 страни по света се организират хиляди мероприятия. Целта е да се повиши осведомеността на милиардите вече интернет ползватели за начините да се общува културно и етично в мрежата и как да бъдат защитени от възможните опасности.

Над 20 български училища от цялата страна официално регистрираха свои събития в Деня за безопасен интернет през 2016 г, информират пък от safenet.bg. В София ще се състоят две основни събития:

- От 11 часа в Пресклуба на БТА експерти от Центъра за безопасен интернет и преподаватели и студенти от Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет ще представят резултатите от няколко изследвания за използването на интернет и мобилни устройства от най-малките деца и свързаните с това рискове. Студентите от специалност „Педагогика на масовата и художествена комуникация" ще представят резултатите от анкета сред студентите за нагласите им към рисковете за децата онлайн и за ролята на родителите и учителите за изграждане у най-малките потребители на медийно-дигитална грамотност.

likes- Втората половина на деня ще бъде посветена на Конференция за интернета на бъдещето под надслов „Какво ДА и какво НЕ... за няколко лайка повече". Над 70 ученика от 12 до 18 години от София и страната, учители, експерти от държавни институции и частния ИТ-сектор ще дискутират по темата за тенденциите в развитието и ползването на интернет през последните години и в настоящия момент, за да се опитат да очертаят модели и начини за утвърждаване на по-позитивни нагласи в личния виртуален живот на всеки от потребителите и как могат да се минимизират негативните влияния.

В началото на конференцията 21 ученика от училища в Попово, Смолян и Видин ще бъдат наградени за дейността им като киберскаути – помощници и съветници на свои връстници за избягване на рисковете онлайн. Трите групи ученици заеха първите 3 места в национално състезание между киберскаутски отряди в 5 области в страната. Това е и заключителната част от програмата „Киберскаут", реализирана през 2015 г. в рамките на съвместна инициатива на Центъра за безопасен интернет, Теленор България и МВР. Победителите в състезанието ще получат награди от Теленор и от фирми членове на Българската асоциация за информационни технологии в рамките на европейската програма eSkills for Jobs. На 8 февруари Теленор България и Центърът за безопасен интернет ще подпишат договор за продължаване на успешната кебарскаутска програма, която през 2016 г. ще обхване още 6 области в страната.

На конференцията ще бъде обявена и съвместна инициатива на Центъра за безопасен интернет с Майкрософт България, насочена към повишаване на информираността на родителите за онлайн рисковете за деца и начините за тяхното предотвратяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай