Новият iPhone - крачка напред или развитие в застой

Новият iPhone - крачка напред или развитие в застой  | StandartNews.com

От Apple явно искат да минат тънко. Но да си кажем нещата директно, както се казва - право, куме, в очи...

Дългоочакваният iPhone 6 е фин като модел на Victoria's secret - с дебелина само 6.9 милиметра. По-големият нов модел iPhone 6 Plus е почти незабележимо по-дебел - 7.1 мм. За сравнение - iPhone 5s е направо наднормен с целите си 7.6 мм. Тук идва въпросът дали този "анорексичен" външен вид не идва на твърде висока цена, се питат от екипа на webcafe, и са прави - струва ли си това, като ценното пространство би могло да се ползва доста по-рационално, например за по-прилична батерия вътре.

По-големият форм-фактор на телефона, който се е увеличил с около 27% като размери, за да побере 4.7-инчов екран - означава, че вътре има много повече пространство. Компанията прави някои резки промени в дизайна на телефона, които отнемат от това пространство. За първи път от iPhone 3GS насам, те се отказват от напоследък традиционния за марката правоъгълен дизайн - шестицата е със заоблените ъгли, присъстващи в съвременните версии на iPad. 

Уви, животът на батерията си остава същият, самият вицепрезидент на Apple Фил Шилър го заяви на представянето на новото поколение на телефона на Apple. Единствените значими разлики в разпространената от Apple таблица за живота на батерията са за "аудио", което означава слушане на музика или подкасти, и времето на работа в 3G - технология, която поне в САЩ бързо бива изместена от 4G LTE. Реална промяна за средностатистическия потребител обаче няма.

Липсата на промяна в този ресор за мнозина вероятно не е проблем, тези обаче, които използват телефона постоянно, вероятно са се надявали на повече - ако поразходите телефона си в рамките на един натоварен ден, използвайки GPS, мобилно браузване, пращане на текстови съобщения в движение и прочие, можете да изцедите батерията до абсолютната нула за броени часове. И Шилър казва на света, че това няма да се промени и с iPhone 6, което идва добре дошло за производителите на външни батерии за iPhone.

При по-големия нов модел - 6 Plus, Apple обаче са мръднали от настоящата ситуация. Времето на гледане на видео по фирмена информация на компанията е с 40% по-голямо от това при 5s, а браузването в LTE мрежи е 20% по-добро при 6 Plus. Не че това са някакви рекордни достижения, но все пак са осезаемо по-големи от съответно 10% и 0% при "чистия" iPhone 6. Естествено, това си има и своята цена: налага се да разнасяте много по-голям телефон. 6 Plus е с 20 мм по-дълъг и с 10 мм по-широк. В замяна поне получавате по-голям дисплей с диагонал 5.5 инча и повече пиксели - 1920 x 1080, вместо 1334 x 750. 6 Plus според Apple щял да има и по-рязък дисплей, с резолюция 401 пиксела на инч (ppi) в сравнение с 326 при iPhone 6. Не че по-малката стойност е лоша - тя е практически идентична с тази в 5s и 5c, така че екранът и сега си е достатъчно рязък.

Компанията гигант залага на тънкост и ако не друго, то поне донякъде това ще намали шока от иначе много по-големия като цяло телефон. Но за да се постигне това, е правен компромис с иначе прочутия гладък изчистен дизайн. Камерата вече стърчи, макар и леко, защото многоелементната й оптика и модулът, който е използван, просто не се побират в толкова свръхтънък дизайн. А можеха просто да им се откъснат още няколко милиметра от сърцето и да увеличат размерите на батерията. Според проучване, проведено от сайта FinancesOnline, 37% от потребителите на iPhone са упоменали "по-дълъг живот на батерията" като най-желано подобрение във функционалността, изпреварвайки всички други възможни ъпгрейди.

Ала естетите от Apple избраха формата пред функцията. Те са преценили, че тънкият корпус е необходим, за да компенсира допълнителния размер, дори и за сметка на подобряване на иначе най-разочароващата функция на сегашния iPhone.

И когато великанът Apple ти каже по темата за живота на батерията, че "нещата няма да станат по-лоши", това някак просто не ти е достатъчно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай