Новият часовник на Apple не е iWatch, но е революция

Новият часовник на Apple не е iWatch, но е революция | StandartNews.com

Компанията представи и iPhone 6, както и система за разплащане

Купертино. Дългоочакваният часовник на Apple се оказа, че не е iWatch, както се говореше, а просто Apple Watch. Новото устройство беше представено от директора на компанията Тим Кук, който го определи като „първият нов продукт на Apple" след смъртта на основателя и идеолог Стив Джобс.

„Представяме най-големия напредък в историята на iPhone", допълни Кук.

Часовникът е синхронизиран с iPhone, може да работи със същите приложения, както и да измерва здравословни показатели на притежателя си. На него можете да отваряте електронната си поща или да се свързвате с приятели наблизо, като може дори да им изпратите пулса си. Часовникът ще се свързва с други устройства и чрез Bluetooth. Зарежда се с безжично зарядно.

Освен това чрез своя часовник можете да говорите с часовника на свой приятел.

Екранът му е тъчскрийн от сапфир – вторият по твърдост материал след диаманта, и трудно мож да се издраска, но все пак не е невъзможно да бъде счупен при неправилна употреба. Върху иконите пък трябва да бъде прилаган по-голям натиск, за да бъдат активирани.

Самият часовник се включва при вдигане на ръката, можете да му давате и гласови команди какво да прави, тъй като работи и с програмата за гласово разпознаване Siri.

Компанията представя два различни модела, които ще се предлагат в различни цветове и каишки.

„Този часовник е много повече от лична технология, той е въпрос на стил и вкус", коментира Тим Кук.

iPhone 6 и iPhone 6 Plus

Преди часовникът Apple представи и новите модели смартфон - iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Двата модела притежават по-големи дисплеи и по-дълъг живот на батерията. Големината на екрана на iPhone 6 е 4,7 инча, а на iPhone 6 Plus – 5,5 инча. Ключовото подобрение е, че те работят с новото поколение Retina дисплеи с HD резолюция.

В хардуерно отношение очаквана новост е и процесорът A8, който е по-мощен с 25% от предшественика си. Според Apple новият графичен процесор е 50% по-мощен от чипа на iPhone 5s. Чипсетът е и 50% по-енергийно ефективен. iPhone 6 е с дебелина 6.9мм, което го прави най-тънкият модел до момента. Към това число обаче не се брои издадената камера на задния панел, което също е новост за серията. Дебелината на iPhone 6 Plus е 7.1мм. Батерията е леко подсилена, за да дава приблизително същите резултати, но с известно подобрение. Естествено при iPhone 6 Plus ще има малко по-осезаемо подобрение, заради по-голямото пространство, което позволява използване и на по-голяма батерия.

Обновен е и интелигентният чип M8, който вече има и барометър. Чрез M8 се извършват всички изчисления на сензорите на устройството, за да не се натоварва А8. Ще се поддържа и Voice over LTE, макар и малко телекоми по света да разполагат с тази технология. Най-сетне iPhone ще използва и по-новия стандарт WiFi 802.11ac с поддръжка на WiFi Calling, с което Apple наваксва на конкуренцията.

Камерата вече е с 8МР сензор, който е изцяло нов, по думите на компанията. Ще има двойна светкавица, по-бърз автофокус и подобрено понижение на шума в изображенията. Панорамните снимки ще могат да достигат до 43 МР. По-малкият телефон има дигитална стабилизация на изображението, но iPhone 6 Plus ще използва механична система. Видео клиповете ще са с Full HD резолюция. Предната камера и на двата телефона има малки подобрения, но няма да има увеличаване на мегапикселите.

Операционната система на телефоните е iOS 8, която беше представена обстойно по време на WWDC през юни. 

Стартовата цена на iPhone 6 с 16GB памет и двугодишен договор е 199 долара. Цената на устройството с памет 64GB ще започва от 299 долара, а с 128GB – от 399 долара.

Apple Pay

Компанията представи още новата си система за разплащане Apple Pay, която работи на принципа на други подобни като PayPal например. Така няма да се нуждаете от кредитна карта за всяка покупка. За целта iPhone или Apple Watch устройствата ще работят с технологията NFC (near field communications).

От Apple уверяват, че няма проблем със сигурността, както и че не съхраняват данни за кредитните ви карти.

В началото обаче системата ще работи само на територията на САЩ в партньорство с American Express, Mastercard und Visa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай