Новите тойоти стават алуминиеви

Новите тойоти стават алуминиеви | StandartNews.com

Японската компания Toyota планира да увеличи броя на алуминиевите детайли в конструкцията на бъдещите си модели. Това ще помогне за намаляване теглото на автомобилите и по-висока икономия на горивото, съобщава Automotive News, като се позовава на свои източници.

Първият модел, в който алуминият ще преобладава, ще бъде обновеният кросоувър Lexus RX 350. Очаква се той да се появи на пазара през есента на следващата година. Капакът на двигателя и вратата на багажното отделение ще бъдат от алуминий, твърдят източниците на Automotive News. Напълно алуминиев капак на двигателя ще получи и следващото поколение на седана Toyota Camry, който вероятно ще дебютира към края на 2017 година.

В компанията засега не коментират информацията за конкретните модели, но потвърждават, че наистина се подготвят да увеличат броя на детайлите от леки материали в автомобилите си. "Тойота планира използването на алуминий в капака на двигателите и в други детайли от каросерията на новите си модели. Освен това искаме да увеличим използването на различни сплави и композитни материали, за да намалил теглото на колите", казва представителката на японската марка Яна Хартлайн.
Според източника на Automotive News, Toyota вече е сключила договор с металургичната компания Kobe Steel за доставка на 100 000 тона алуминиеви листово годишно.

Един от първите масови модели, в чиято архитектура бяха приложени леки материали, бе новото поколение на Ford F-150, представен в началото на годината на автомобилното изложение в Детройт. Пикапът получи подсилена стоманена рама и изцяло алуминиева каросерия, благодарение на което "отслабна" с 317 кг спрямо предшественика си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай