Новините - директно във Фейсбук

Новините - директно във Фейсбук | StandartNews.com

Социалната мрежа предлага на големите медии да си поделя приходите от реклама

Фейсбук преговаря с "Нешънъл Джеографик", "Бъзфийд", "Ню Йорк Таймс", "Хъфингтън Поуст" и други медии да помества съдържанието им в социалната мрежа. Ако преговорите завършат успешно, потребителите ще могат да четат новините и статиите директно във Фейсбук, без да им се налага да излизат от там. В момента новините се публикуват в социалната мрежа във вид на анонс с линк на сайта на конкретната медия. За да прочетат това, което ги интересува на мобилното си устройство, потребителите трябва да кликнат върху линка и да изчакат зареждането на страницата в браузъра, което, по данни на социалната мрежа, отнема средно 8 секунди. Ако новината или статията бъде пусната изцяло във Фейсбук, няма да се налага да се чака толкова. Това ще позволи да се увеличи удовлетворението на потребителя както от мобилното приложение на социалната мрежа, така и от новинарското съдържание на издателите.

За да може предложението да бъде интересно за най-големите световни медии, Фейсбук предлага да си поделя с тях приходите от реклама в новините. Доскоро социалната мрежа не практикуваше този подход и поместваше контент срещу обмен на трафик, който притежателят на авторските права получаваше от Фейсбук. От края на 2014 г. обаче компанията на Марк Зукърбърг все по-често практикува този подход. Според анонимен източник от компанията, обмисля се дори вариант, при който издателят да помества в новината си една собствена реклама, което за мобилен формат е напълно достатъчно.

Изгодите от подобно партньорство за Фейсбук са очевидни. Социалната мрежа има нужда колкото се може по-дълго да задържа 1,4-милиардната си аудитория в рамките на своя сайт и мобилното приложение, за да обезпечи ръст на търговските си показатели. Освен това сделка с най-големите медии ще позволи на Фейсбук да направи още една голяма крачка в борбата си с Гугъл за "точката за влизане в интернет".
За самите медии не всичко е толкова просто. От една страна, трафикът от социалните мрежи вече е сред определящите показатели за успеха на медийните ресурси. Поради това тези медии, които се откажат или няма да са способни да разпространяват съдържанието си извън пределите на своя сайт, в бъдеще могат да загубят аудитория и припознаването на бранда си. Към това мнение се придържа "Бъзфийд", който вече публикува новини не само на сайта си. От друга страна обаче, като публикуват контента си извън своите сайтове, медиите губят контрол върху рекламата, бранда си и аудиторията. За големите медии, чиито сайтове са платени, или има абонамент за част от новините, трафикът е необходимо условие за монетизирането. Подялбата на приходите от реклама с Фейсбук едва ли ще покрие загубите им. Освен това заедно със съдържанието новинарските сайтове ще загубят и данните за интереса и поведението на читателската си аудитория, които вече ще са достъпни за Фейсбук.

Медии, които публикуват премиален контент, като в. "Гардиън" например, се отнесоха скептично към предложението на социалната мрежа. Те предлагат на колеги от други издания да се обединят за колективно обсъждане принципите на работа в бизнеса и контрола върху съдържанието и рекламата. Ако обаче се стигне до сделка с Фейсбук, това ще направи пробив във взаимоотношението на интернет медиите с големите социални мрежи и търсачки, които агрегират съдържанието им и печелят от него. Засега тези взаимоотношение не са никак прости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай