Новата S-класа пита как се чувстваме

Новата S-класа пита как се чувстваме | StandartNews.com

Това е първият автомобил в света с „уелнес" програми за настроението и физическата кондиция на пътниците

Новата S-класа на Мерцедес вече е у нас, съобщиха от "Силвър стар". Собствениците на обновения модел ще имат автомобил с 6 500 нови компонента. Така, макар външно S-класата да не е претърпяла много промени, технологично е усъвършенствана серизоно. Сред основните акценти са изцяло обновенатa гама високо ефективни двигатели с редица нови технологии за електрификация на задвижването. Обогатен е наборът от технологични решения, които прозиводителят обединява в концепцията Intelligent Drive. Съвременни асистиращи системи улесняват шофьора и променят настройките на автомобила според избрания маршрут, използвайки по интелигентен начин данни от пътната карта. Така новата S-класа прави още една сериозна стъпка напред в посока към автономното шофиране. И не на последно място, комфортът и преживяването в автомобила са издигнати в култ. Това е първият автомобил в света, който предлага различни „уелнес" програми, за да се грижи за настроението и физическата кондиция на пътниците. Безспорният лидер в луксозния сегмент по отношение на комфорт поставя нови стандарти в интериора.
Дилърите на Силвър Стар - новият генерален дистрибутор за Mercedes-Benz в България, също са подготвили комплимент за клиентите на новата S-класа. Всеки собственик на премиум лимузината получава личен лайф стайл асистент, който се грижи за организацията на свободното му време в България и по света, като част от част от членството му във VIP клуб Concierge.
Три изцяло нови двигателя дебютират в новата S-класа: дизелов и бензинов 6-цилиндров, както и нов V8 би-турбо бензинов двигател. В допълнение, Mercedes-Benz ще предложи и plug-in хибрид с пробег на ток от около 50 километра. В същото време, революционни технологии като 48 волтовия интегриран стартер генератор/ ИСГ/ и електричски турбо компресор отбеляават световната си премиера в новата S-класа.
Гамата от асистиращи системи и системи за безопасност включват стандартно Активен спирачен асистент, Асистент против страничен вятър, Асистент за концентрацията на водача ATTENTION ASSIST, Асистент за пътните знаци, както и системата за предпазване на пътниците PRE-SAFE®. Нова и също като стандарт е системата PRE-SAFE® Sound (подготвя човешкото ухо за звука от сблъсък, когато регистрира риск от колизия). В допълнение има и значителни подобрения в Активния асистент за смяна на лентата и обогатени възможности на системата за Активно аварийно спиране.
Благодарение на подобренията в камерите и радарите, новата S-класа има значително по-ясен поглед над околния трафик: В допълнение: за първи път автомобилът използва данните от картата и навигацията, за да предвиди поведението на водача.
Системата за контрол на комфорта ENERGIZING comfort се въвежда за първи път в света с новата S-класа от септември 2017 година: технологията комбинира по
интелигентен начин различни системи за комфорт, например климатичната инсталация (включително ароматите), амбиентното осветление, настройката на седалките (отопление, вентилация, масаж), както и музикалния фон и позволява на клиента да конфигурира своя специфична „уелнес" настройка, която да отговори на настроението или нуждите му. Системата за контрол на комфорта може да се изпита на всяко от местата в автомобила, в зависимост от нивото на оборудване.
Системата предлага избор от шест програми, чиято продължителност е десет минути. Те са визуализирани на контролното табло с графика и са съпъствани от подходяща фонова музика. Ако е на разположение индивидуална музикална селекция, например чрез медиа интерфейса, системата анализира и преценява към коя програма да отнесе съотвентната песен като се базира на битове за минута.
Флагманът на Mercedes-Benz беше най-продаваната луксозна лимузина в света през 2016 година. От пускането на модела в продажба през 2013 година, компанията е продала над 300,000 лимузини. Днес S-класата се предлага в шест вариации на купето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай