Новата идея на Мъск: Ракети сменят самолетите

Новата идея на Мъск: Ракети сменят самолетите | StandartNews.com

Изпълнителният директор на автомобилната Tesla и на космическата компания SpaceX Илон Мъск разкри променени планове за пътуване до Луната и Марс в последния ден на Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, съобщи The Verge. В края на речта си той излезе с наистина невероятно обещание: използване на същите междупланетарни ракетни системи за пътуване на Земята на дълги разстояния.

Милиардерът демонстрира идеята на конгреса, пояснявайки, че "повечето дълги полети" на Земята ще бъдат 30 мин, а за "под час ще се ходи навсякъде на Земята" на почти същата цена като самолетен билет за икономическа класа. Мъск предлага използването на предстоящата мегаракета на SpaceX (с кодово име "Big F**king Rocket" - BFR) за извеждането на голям космически кораб в околоземната орбита. Корабът след това ще каца на площадки до големи градове.

Новата ракета и корабът на този етап са само теория, но Мъск отбеляза, че се надява да започне строителството на ракетата до 6-9 месеца.

Компанията представи идеята си на видео, на което пътници се качват на голям кораб от пристанище в Ню Йорк, който ги кара до ракетна площадка във водата. Там те се качват на същата ракета, която Мъск иска да използва за изпращане на хора на Марс до 2024 г. Но вместо да се насочват към друга планета, след като напуска атмосферата на Земята корабът се отделя и се насочва към китайския град Шанхай. Разстоянието от 11 265 км е взето само за 39 мин. Корабът навлиза в атмосферата и каца на друга платформа - подобна като тази, която компанията използва за ракетата носител Falcon 9.

На видеото са представени и други маршрути - от Хонконг до Сингапур за 22 мин, от Лондон до Дубай или Ню Йорк за 29 мин, от Лос Анджелис до Торонто за 24 мин. Според Мъск корабът ще достига скорост от около 28 968 км/ч и ще помества между 80 и 200 души.

В същото време шефът на SpaceX обяви, че планира до 2022 г. да изпрати най-малко два товарни кораба на Червената планета, като подготовка за изпращане на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай