Нова машина ще вози US рейнджърите

Нова машина ще вози US рейнджърите | StandartNews.com

Ако се стигне до сухопътна операция срещу "Ислямска държава", американските рейнджъри ще се появят в Ирак и Сирия с нова високопроходима машина. Пентагонът вече е избрал наследник на легендарния Humvee, съобщава изданието The Verge.
Компанията Oshkosh Corporation трябва да направи автомобила, чието производство ще стартира в началото на 2016 г. Сделката е на стойност 6,7 млрд. щатски долара. Офертата на базираната в Уисконсин фирма е предпочетена пред тази на компанията Lockheed Martin и на автомобилния концерн General Motors, който произвеждаше Humvee.

Според контракта сухопътните сили на САЩ и морската пехота трябва да закупят общо 17 000 машини до 2018 г. Ако всичко върви по план, тогава Пентагонът ще направи своята втора поръчка към компанията, която освен военни машини произвежда още противопожарни автомобили, бетоновози и камиони за извозване на отпадъци.

Новият високопроходим автомобил засега е известен като JLTV (леко тактическо превозно средство). Той ще се предлага в редица модификации - с 2 или 4 седалки, като е оборудван със специална система за защита от мини, инфрачервени камери и скенери, възможност за изстрелване на управляеми ракети и др.

Машината се задвижва от 6,6-литров V8 двигател Duramax, производство на GM, с мощност 300 к.с. Автоматичната скоростната кутия е дело на Oshkosh Corporation, като с едно зареждане автомобилът може да измине около 300 мили (480 км). Максималната скорост на JLTV е 70 мили (112 км/ч), пише AutoMedia.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай