Нова кибератака дебне в интернет

Нова кибератака дебне в интернет | StandartNews.com

Нова кибератака, която блокира компютъра ви, дебне в интернет. Вирусът заключва всичките ви данни и се появява съобщение, според което трябва да заплатите определена сума, за да възвърнете информацията.

„Избягвам да отварям, когато в пощата ми има нещо непознато - никога не го отварям, защото ме е страх да не попадна на някой вирус. Много рядко използвам фейсбук. Когато ми се случи това миналата седмица, изобщо не предположих, че може да е вирус. Аз нямам нито банкиране, нито нищо, така че не знам как са попаднали точно на моя лаптоп", разказва потърпевша Лозина пред бТВ.

Всеки обаче е заплашен. „Особено хората, които доста често браузват във фейсбук - там може би най-често се хващат тези вируси. Изискват около 200 долара от човека, който е заразил машината, не се знае кой е той", обясни компютърният техник Борислав Раенков.

„Интернет създава фалшива самоличност и много по-лесно, много по-мащабно да се развие една такава дейност. Много са безплатните инструменти в интернет и много лесно става заразяването на хора с вируси, съответно организирането на една атака", посочи Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания.

За да „отключат" компютъра, хакерите искат жертвата да им преведе определена сума като откуп. Вместо да плаща така наречения откуп, много по-евтино е да занесе компютъра за поправка, както е направила Лозина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай