„Нощ на отворените врати” в обсерваторията на Рожен

„Нощ на отворените врати”  в обсерваторията на Рожен | StandartNews.com

Благоевград. "Нощ на отворените врати" организира Националната астрономическа обсерватория в Рожен по повод Европейската нощ на учените и честването на 145-годишнината от създаването на Българска академия на науките, съобщиха от БАН.

При ясно време в нощта на 26 срещу 27 септември с телескоп в Посетителския център на Обсерваторията ще може да се наблюдава планетата Сатурн, която ще бъде видима при залеза ниско на югозапад, в съзвездието Везни. Планетата Марс ще бъде видима веднага след свечеряване, също ниско на югозапад, в съзвездие Змиеносец. Юпитер ще изгрее в 03:30 ч. над източния хоризонт, в съзвездие Рак.

През есенните нощи са достъпни за наблюдение голямо множество звездни купове и мъглявини, по-атрактивни от които са следните: М8 - дифузната мъглявина „Лагуна" в съзвездие Стрелец. М24 - звезден облак в съзвездие Стрелец. М11 - разсеян звезден куп в съзвездие Щит. М13 и М92 - кълбовидни звездни купове в съзвездие Херкулес. М27 и М57 - планетарни мъглявини съответно в съзвездията Лисиче и Лира. М15 и М2 - кълбовидни звездни купове съответно в съзвездията Пегас и Водолей. М31 и М33 - ярки спирални галактики съответно в съзвездията Андромеда и Триъгълник. „H" и „Chi" (NGC869 и NGC884) - красив двоен звезден куп в съзвездие Персей. М45 - яркият разсеян куп „Плеяди" в съзвездие Бик. М42 - голямата дифузна мъглявина „Орион" в едноименното съзвездие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай