Най-бързата линейка вдига 300 км/ч

Най-бързата линейка вдига 300 км/ч | StandartNews.com

Съдебни зали на колела ще обслужват жителите на ОАЕ

Най-бързата линейка и най-модерната система за граничен контрол в света са само част от технологиите на тазгодишното изложение Gitex в Дубай, разказва Би Би Си. На панаира богатите петролни шейхове могат да се порадват и на сериозен набор от супермодерни автомобили.

Спортна кола Lotus Evora, оборудвана за линейка, е сред хитовете на изложението. Парамедиците в нея могат да пътуват със скорости до 300 км в час и да съкратят сериозно времето за пристигане до пациентите. Колата струва 160 000 долара, но за големите бюджети на емирствата сумата не е голяма. Медиците обаче ще трябва да изкарат специален шофьорски курс за управление на линейката, за да могат лесно да я придвижват в натоварения трафик на Дубай. Линейката е оборудвана и с устройство за предаване на информация за пациента в реално време към болницата или към други екипи парамедици. В нея има също дефибрилатор и комплект за първа помощ, както и кислородни маски и бутилки.
На изложението е представена и технология, която ще улесни милионите туристи, пристигащи в Дубай всяка година. Вътрешното министерство на емирството планира да стартира система за разпознаване на пътниците, която ще осигурява най-бързия граничен контрол в света. След пускането й на летищата няма да има бариери и няма да се изисква представяне на документ за самоличност. Множество камери ще следят пътниците и ще ги разпознават по ирисите. Заедно с това в обслужването на пътниците ще помага и робот хуманоид, който ще помага на имигрантите да се ориентират в сложните закони на емирствата. Подобни роботи ще работят не само на летищата, но и в търговски центрове и институции.

Министерството на правосъдието в Абу Даби пък се готви да въведе нова технология - съдебни зали на колела. Отвън те изглеждат като автобуси на рок звезди, но са оборудвани с всичко необходимо за съдебен процес. На единия етаж на автобуса са разположени адвокати и правни консултанти, а на другия функционира съдебна зала. В автобуса могат и да се плащат различни глоби, както и да се сключват брачни договори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай