Научиха Audi да разпознава светофара

Научиха Audi да разпознава светофара | StandartNews.com

Германската компания Audi оборудва всъдехода Q7, седана А4 и комбито A4 allroad със система за следене работата на светофарите. Тя ще дебютира в някои градове на САЩ още тази есен, очаква се с времето да навлезе и в Европа.

В какво се състои същността й? Електрониката получава информацията от градската система за управление на пътното движение. Предаването на данните става с помощта на монтирано в автомобила устройство, което работи по стандарта LTE. На централния дисплей или на хед-ъп екрана на автомобила се появява информация след колко секунди ще бъде сменена светлината на следващия светофар. Очаква се в следващите си версии тази система да работи съвместно с навигацията и системата "старт-стоп", което ще допринесе още повече за намаляване разхода на гориво и улесняване шофирането в града.

Още през 2014 г. стана ясно, че Audi работи върху система за разпознаване на светофарите. Автомобилният производител отбеляза тогава, че тя ще помогне да се намали с 15% изхвърлянето на вредните газове в атмосферата и да се икономисат 900 млн. литра гориво годишно, ако всички коли в Германия получат тази система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай