Наша джаджа пази президента на Египет

Наша джаджа пази президента на Египет | StandartNews.com

Антитерористичният смутител е монтиран върху Chevrolet Suburban

Устройство срещу атентати, произведено в Пловдив, пази президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, съобщава в. "Марица". Мощният антитерористичен смутител е купен от чужденците по времето, когато Сиси бе главнокомандващ на армията, а държавен глава бе Хосни Мубарак. След падането на режима пловдивското изобретение служи и на новата власт. А арабската телевизия Ал Джазира показва машините през ден като изключително ефективни и модерни устройства.

Антитерористичният смутител се монтира върху автомобил. Той защитава конвои и митинги от взривяване на бомби с дистанционно управление. Може да се използва и против подслушване, да улавя излъчването на различни предаватели - радиостанции, мобилни мрежи, сателитни телефони, джипиеси на различни разстояния, а и защитава човешки живот и изпълнява задачи във вражески условия, обяснява доц. Димо Зафиров. Той е преподавател по проектиране на летателни апарати в Технически университет - Пловдив. Зафиров е изпълнителен директор на фирма БИГ АД, производител на устройството.

Египетските клиенти имали конкретни изисквания и към вида на автомобила - да е черен, с VIP салон, а дължината на антените да е една и съща, а честотният диапазон на устройството да покрива честотите на всички използвани излъчватели. Фирмата на доц. Зафиров проектира и произвежда механичните елементи на смутителя. В партньорство със софийски колеги разработват цялостния прототип на машината. Справихме се и автомобилът работи безупречно, горд е доцент Зафиров. Автомобилът е Chevrolet Suburban, снабден с три енергозахранващи системи - мощни генератори и акумулатори, с огромни багажници на покрива. Машината всяваше респект по магистралите, спомня си с усмивка доц. Зафиров. На бензиностанциите, където зареждали по време на изпитанията, всички замръзвали и излизали да видят какво е "кацнало" при тях.

Имало и други драматични ситуации. При шестчасово тестване на прототипите замалко да изправят на нокти служителите от ДАНС. Въпреки официалните разрешителни, които получили, за да заработят антените, не предвидили, че обхватът им може да премине многократно изискванията. Наскачали набързо всички по веригата, даже министър звъннал по телефона, но бързо се разминали с голямата беля. След няколко дни мобилен оператор информирал МВР и други институции най-официално, че повече смущения няма да има, защото са приключили успешно изпитанията на военно изделие.

В България няма друг антитерористичен смутител от подобен калибър, малко са и в света. Поръчката, която са произвели в Пловдив, е отишла директно в Кайро. Бройката обаче е тайна. По света същите антитерористични смутители - българско производство, се използват за ескорт на чужди президенти. И интересът към тях расте, включително от високоразвити държави, казва доц. Зафиров.

Подобна машина струва неколкостотин хиляди евро. Най-ценното в нея е електрониката, с която е оборудвана - област в науката, в която българските специалисти са изключително добри.

(Още за българските изобретения, прилагани по света, четете в утрешния брой на в. "Стандарт")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай