Наш инженер създаде уникален продукт

Наш инженер създаде уникален продукт | StandartNews.com

Охранителната рамка на инж. Иван Стойчев засича не само метал, но и радиоактивни елементи

Повече от три години почти денонощен труд е цената, която инж. Иван Стойчев плаща за реализацията на последната си идея. Успокояващото е, че животът всеки ден потвърждава, че тя наистина е необходима. Още повече, че според него точно такова изделие светът още не е създал.

Иван Стойчев е завършил електроника в МЕИ в София. Отличната му диплома и безспорните способности, които показва още като студент, му отварят пътя към науката веднага след дипломирането през 1986 г. Започва работа в Института по електроника към БАН, но твърде бързо решава, че това спокойно място не отговаря на неговия темперамент. Печели конкурс и става част от техническия екип на БНТ. Достига престижната длъжност главен инженер на единствената тогава телевизия, когато решава, че е дошло време да работи само за себе си. Политическите промени вече са факт. България е друга. Прави сервиз, изгражда охранителни системи, оборудва конферентни зали. С успех се посвещава на всичко, което може да се нарече електроника.

През 2011 г. инж. Стойчев е обладан от идеята да направи автоматична система за сканиране на преминаващи обекти, без наличие на обслужващ персонал. Ясни са му и схемите на бъдещите изделия. Осем месеца по-късно на летището в Сарафово е взривен автобус с израелски туристи. Загиват шест души. Камерите в летищната зала дават смътна представа за извършителя. Още в началото изобретателят си поставя доста сложна задача. Външно неговата охранителна рамка ще прилича на тези, които вече сме свикнали да виждаме по летища, обществени сгради и държавни учреждения, но с много по-големи възможности. Тя ще сканира и дава информация за наличието в преминаващия през нея не само на метал, но и на гама-радиоактивни елементи. Кому е нужно това, би казал онзи, който гледа на прекалените мерки за сигурност като на нещо скъпо и дори излишно. И ще бъде прав, ако не живеем през ХХI век, време на тероризъм и мощно настъпление на религиозния фундаментализъм. Днес кибритена кутийка със силно йонизиран гама-радиоактивен прах, пръснат по пода в метростанция или автогара, ще умъртви много повече хора, отколкото бомбите, които се взривиха при последните атентати. А и никой няма да узнае за извършителя. Американците вече са изработили рамка, която "улавя" радиоактивните елементи. Което още един път доказва необходимостта от подобен продукт. Тя обаче не може да открива едновременно и метал. Предимството на изобретението на инж. Стойчев е и в това, че той е събрал две рамки в една. Всеки детайл или компонент, нужен за конструирането на изделието, се търси по целия свят. След като се намери, се поръчва, плаща се доста скъпо, чака се да пристигне и се монтира. И така чарк по чарк. Ако някой от елементите дефектира, се купува наново.

"Преди четири месеца рамката бе напълно готова", споделя инж. Стойчев. "Правих тестове и тъй като бях уморен, размених полярността на захранването. За миг всичко гръмна и започнах отначало. Само една грешка и отново си на кота нула", разказва изобретателят. Хубавото в това трудно дело са приятелите. Във финансирането на продукта рамо дава състудент на Стойчев - пловдивчанинът Станислав Георгиев. Вече е готова и производствената база в Пазарджик с участието на общия им приятел Георги Гечев, където са произведени първите два екземпляра от новите арки за откриване на метал и гама-радиация. Тази база ще поеме цялото производство, сервиз и поддръжка на уникална система за сигурност MeGaScan, както и новите си клиенти - обществени сгради, банки, концертни и спортни зали, стадиони, жп и автогари, летища, там където се събират много хора.

Предимството на този тип рамка е и това, че през интернет операторът може да следи и контролира всички рамки само от едно работно място. Има и вградени камери за заснемане на всеки нарушител, като автоматично се създава специален архив.

В момента в производствената база се изработва кутията на вече готовия ръчен метал и гама-детектор, чрез който се установява къде точно в нарушителя се намира металът и източникът на гама-лъчите. За да придобием представа за цените на различните елементи, трябва да се спомене, че за да се направи първият образец на пластмасовата кутия на споменатият ръчен детектор, разходите засега са около 10 000 лв.

Първите 2 броя от уникалните рамки на инж. Стойчев са вече напълно готови. Скоро те ще бъдат показани на изложението за охранителна техника. За цена още е трудно да се говори, защото тя много ще зависи от поръчките. В момента американската арка само за метал струва 15 000 долара без доставката. На европейския пазар производителите на такива арки са трима, като средната цена е около 10 000 евро. За българската арка засега се знае, че има 5 г. гаранция и че значително ги превъзхожда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай