06:40 ч.

30.09.15

6 мин.

4449

1

0
НАСА замечта за колонии на Марс

В солените ручеи вероятно има микроби, допускат учените


На повърхността на Марс текат ручеи солена вода. Това откритие на учени от НАСА е световна новина номер 1 вече трети пореден ден. Според шефа на научното подразделение на американската космическа агенция - Джон Грънсфелд, потоците ще могат да бъдат използвани като източник на вода за бъдещите колонии на Червената планета, в това число за поливане в специално оборудвани парници на екватора.


Запасите от вода, открити на склоновете на няколко кратера на екватора, увеличават бъдещата "обитаемост" на Марс за колонизаторите, на които няма да им се налага да си носят кислород и вода от Земята, убеден е Джон Грънсфелд. "Разбира се, няма как просто така растения да растат на повърхността на Марс. Поради простата причина, че атмосферното налягане е почти толкова, колкото би било на върха на планина, три пъти по-висока от Еверест, и листата им не биха могли да задържат вода", обясни Грънсфелд, който е физик и бивш астронавт. "От друга страна, ако растенията се отглеждат в парник или някаква надуваема сграда, то, ако на Марс наистина има много вода, тя


може да се използва за поливане


на тези култури", добавя шефът на научното подразделение на НАСА. По думите на Грънсфелд, реализацията на подобни планове ще открие още куп възможности за колонизаторите. Подобни парници ще бъдат не само източници на храна, но и на кислород и много други неща, жизненонеобходими за физическото и психологическото здраве на бъдещите жители на Червената планета.
Според резултатите от новото изследване, публикувано в сп. Nature Geosciences, в топлите сезони на повърхността на Марс се появява течаща вода. За това свидетелстват спектралните данни от марсианската изследователска сонда Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), летателният апарат, който проучва планетата от нейната орбита. Тази сонда анализирала химичния състав на странните тъмни ивици, които периодично се появяват на повърхността на Марс. Анализът потвърдил, че тези ивици са всъщност много солена вода, която тече от склоновете и кратерите на планетата.
Не за първи път учените излагат хипотезата за това, че на Марс има вода в една или в друга форма. Те отдавна обсъждат теорията, че там


преди повече от 4 млн. години е имало огромен океан


А новите данни, получени от марсохода Curiosity, свидетелстват за това, че течната вода се намира непосредствено под повърхностния слой скали.
Тъмните ивици на Марс, които, както се оказва са ручеи вода, за първи път са фиксирани от MRO през 2011 г. Те са широки по-малко от 5 м. В летните периоди стават по-широки и по-дълги, а в студените сезони се смаляват и изчезват. "Тези ивици се появяваха при температури, подходящи за това водата да съществува в течна форма", разказа аспирантът Луджендра Оджа от Технологичния институт в Джорджия. Средната температура на Марс е около минус 62 градуса по Целзий, но в летния период може да достигне до 21 около екватора. Оджа и екипът му предположили, че в топло време течната вода, наситена с перхлорати, започва да се стича по склоновете на хълмовете и кратерите на повърхността на Марс. Заедно водата и перхлоратите образуват много солен разтвор, чиято температура на замръзване е много по-ниска от тази на обикновената вода. Това позволява на разтвора да остава в течно състояние дори тогава, когато температурата започне да пада. С помощта на видеоспектрометъра на MRO учените изучили химичния състав на тези постоянно появяващи се ивици по склонове. Той показал, че всъщност се състоят от хидратирани соли, в чиято кристална структура има молекули вода. На въпроса откъде извира тя, Оджа посочи три възможни източника. Перхлоратите могат да извличат вода от атмосферата на Марс, когато въздухът става много влажен. Също така тя


може да извира от някакъв източник на лед


намиращ се под повърхността на планетата, като преминава в течна форма при контакт със солите. Възможно е да съществува и някакъв водоносен слой, от който се образуват солените ручеи. Какъвто и да е източникът й, смята Оджа, новите данни неоспоримо доказват за присъствието на течна вода на Марс. И ако това наистина е така, може да се говори за наличието на микробна форма на живот на Червената планета. Смята се, че на Земята животът се е зародил именно благодарение на водата, поради което вероятността в Слънчевата система, недалеч от нашата планета, да съществуват извънземни, е доста голяма.


Преди време бе съобщено, че марсоходът Curiosity е получил данни, според които вода на Марс има не само в ледниците, но и близо до повърхността. Освен това Curiosity откри в един камък следи от гранит и други руди, съставящи основата на континенталната кора на Земята. Това за пореден път говори, че в миналото Червената планета е приличала на нашата.


Петър П. Симеонов: Хвърлят ни прах в очите


Изследователят и основател на независимото информационно студио "PESHAKOFF", Петър П. Симеонов, заяви за "Стандарт", че новината за Марс не е нито толкова важна, нито пък шокираща. "Мъдрецът сочи Луната, а глупакът гледа пръста му", коментира авторът на документалната поредица "Сериозно за НЛО". Според него НАСА не казва нищо, което вече не е известно. "Нещо по-голямо от това се случва, но някой не иска да го видим", отбеляза с притеснение той.


Земята я чака същата съдба


Вода блика и на спътниците на Сатурн и Нептун


И ние ще станем жертва на слънчевия вятър, обяснява зам.-директорът на НАО-Рожен доц. Никола Петров


- Доц. Петров, изненада ли е научното откритие, че на Марс има вода?


- От около 3 г. всички интервюта, които съм давал, са били свързани с това, че на Марс има вода, но не в течно състояние, а под повърхността на планетата. За последните години наблюденията от обикалящите спътници сочат, че има периоди, в които в определени области се наблюдава стичане на водни маси. Нека не си представяме буйни течащи реки като Дунав например. Това са нагрети почви, които се разтопяват и това може да обясни това стичане на вода. Това се подозира, но трудно може да се обясни.


В същото време наблюденията сочат, че и на други планети в Слънчевата система, не само на Марс, има гейзери с течна вода, която избликва над замръзнали повърхности - това са например спътници на Сатурн и Нептун, планети много отдалечени от Земята, но там също може да има вода под повърхността, която вследствие на процеси на нагряване да излиза.


Марс е най-впечатляващата планета, защото тя се намира в зона около Слънцето - т.нар. Зона на обитаване. Това означава, че ако има планета, подходяща за живите организми - това са Земята и Марс. Проблемът е, че масата му е по-малка от тази на нашата планета и това, че ядрото му е отдавна изстинало. Заради това Марс не може да има достатъчно силно магнитно поле, което да го предпази от слънчевия вятър. Той буквално е издухал атмосферата и тя е много разредена - вследствие там се наблюдават едни от най-силните ветрове със скорост над 800 км/ч. Но съдбата на Марс е съдбата на Земята, защото магнитното поле на Земята намалява и в бъдеще няма да може да ни пази от слънчевия вятър и радиоактивността му. Затова, изучавайки Марс, ние можем да разберем какво ни очаква.


- Сензация ли е откритието, че на Марс има вода?


- В сферата на астрономията това не е сензация. Науката се стреми към доказателства, но сега на фона на многото мнения, които е имало, това вече е факт. Но всички ние, учените от България и съседните страни, трябва да вземем поука как с грандиозно изказване се прави сензация. Защото приносът не е само на НАСА. Много специалисти от Европейската космическа агенция са работили, за да се стигне до това потвърждение.


Остава въпросът - имало ли е живот на Марс? Защото, да, почти сме убедени, че е имало микроорганизми, но трябва да се стигне до там, за да се докаже. Затова предполагам, че от НАСА значително ще ускорят финансирането на програмата, която предвиждаше с апарати да се кацне на Марс до 2030 г. Мисля, че няма да чакат дотогава.
От 240 държави България е на достойното 40-то място тази година със своята астрономия. А тя ни е нужна именно за бъдещето на цивилизацията, което зависи от овладяването на близкия Космос. Няма да се справим на Земята, ако не овладеем природните бедствия. Затова новината за вода на Марс е научен факт с голямо практическо значение.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:03 · 30.09.2015
То затова толкова години се изсипват маса пари,защото усрахме нашата планета и не върви на добро,а ако там изселят умните-ще имат голям потенциал-също като,,фондациите''на Азимов-фантастиката рано или късно става реалност,само който има мечти може да постигне нещо.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент