НАСА бърза с нов космически кораб

НАСА бърза с нов космически кораб  | StandartNews.com

Американската космическа агенция НАСА може да подпише договор за построяването на нов космически кораб до няколко седмици, съобщава в. "Вашингтон пост". Целта на агенцията е да избегне зависимостта от Русия при транспортирането на астронавти до Международната космическа станция.

"Очаква се в близките седмици НАСА да обяви дългоочакваното решениe - сключването на многомилиарден договор за конструирането на американски космически кораб, който ще позволи да се вдъхнат нови сили на изпитващата затруднения американска космическа програма", се казва в статията.

Основните претенденти за сключването на контракта са три - компаниите "Спейс Екс", "Сиера Невада" и "Боинг". "Спейс Екс" и "Боинг" работят над създаването на капсула за доставяне на астронавти в орбита, а "Сиера Невада" разработва "космически самолет". Той много прилича на миниатюрна версия на космическата совалка и може да се използва за излитания и кацания от самолетни писти. Очаква се първите астронавти с новия кораб да излетят през 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай