На гости с помощта на Ohmni

На гости с помощта на Ohmni | StandartNews.com

Изкуственият интелект помага на възрастни хора по-лесно да се справят с видеоразговорите

Поредната технологична приумица излиза на сцената, съобщава profit. Компанията OhmniLabs иска да направи видео разговорите със семейство и приятели още по-лесни с помощта на робот.

Базираният в Силициевата долина технологичен стартъп представи Ohmni – домашен робот, проектиран да асистира по време на видео разговор.

„Семействата днес често са разпръснати из различни страни и континенти, което прави поддържането на връзка предизвикателство", казва Тук Ву, съосновател и изпълнителен директор на OhmniLabs, цитиран от CNN.

Роботът Ohmni е висок около метър и половина и тежи около 10 килограма. Машината е оборудвана с колела, камера и таблет, което позволява видео разговори от дистанция, без да е нужно да използвате ръцете си. Роботът може да се движи из дома на човека, с когото искате да разговаряте, контролиран от дистанция (от друга държава) чрез предавател.

Компанията вече е стартирала кампания в Indiegogo, като роботът може да бъде закупен с предварителна поръчка за сумата от 1 395 долара. Когато кампанията преключи на 11 май тази година, цената ще скочи с допълнителни 500 долара. Поръчалите робота ще могат да го получат през есента на тази година.

Ву, който е от Виетнам, се е вдъхновил от това, че искал да прекарва повече време със семейството си, но услуги, като Skype и FaceTime, не били „достатъчно задоволителни".

„С нашия продукт мога да се прехвърля в робота ми във Виетнам и да поогледам наоколо. Мога да гледам телевизия с баща ми или да гледам как майка ми свири на пиано от хиляди километри дистанция, само с едно натискане на бутон", казва Ву.

Роботът се свързва посредством Wi-Fi и подаващият обаждането може да го контролира с помощта на уеб браузър. Когато някой звъни, Ohmni съобщава името и осъществява връзката. Батерията на робота издържа около 5-6 часа.
Калифорнийската компания е създадена през 2015 г. и работи по този проект от две години. За да се стигне до финалния модел, компанията е преминала през 9 различни прототипа и повече от година на бета-тестове.

„Много хора купуват на баба си и дядо си iPad, но те реално не го използват", казва съоснователят на компанията Джаред Гоу. По думите му, роботът позволява да се проверяват възрастните хора, ако не отговарят на обаждането.
Потребителите, тествали робота, споделят, че услугата е много по-естествена, отколкото стандартните видео разговори. „Улеснението за баба ми, която е на 94 години, е невероятно", казва един от тестърите. Той предпочита да използва робота, тъй като така на баба му не се налага да прави нищо.

OhmniLabs вече работят за добавянето на нови функции към машината. Тази година роботът ще се сдобие и с ръце, което ще му позволи да извършва прости задачи, като изключване на осветлението или отваряне на вратата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай