Мтел пуска новия iPhone 6 през октомври

Мтел пуска новия iPhone 6 през октомври | StandartNews.com

Със смартфона Apple навлезе и в сектора на мобилните разплащания

Най-рано през октомври Мтел ще предложи на своите клиенти дългоочаквания iPhone 6. В допълнение ще започнат продажбите и на фаблета iPhone 6 Plus, съобщиха от компанията. Както се знае, официалното представяне на двата нови смартфона се състоя в сряда вечерта.

Въпреки че Apple има репутацията на безспорен технологичен лидер в света, за първи път компанията се оказа догонваща. Смартфони с голям диагонал на екрана и "умни" часовници на други производители се появиха на пазара преди около две години. Въпреки това интересът към представянето на новите устройства на Apple бе толкова голям, че сървърите на компанията не издържаха на наплива на феновете от цял свят и видеотранслацията от Купертино често прекъсваше.
Новите смартфони са направени от специален алуминий, а логото на Apple е от неръждаема стомана. Краищата им пък са много по-заоблени, отколкото при досегашните модели. И двете устройства са с нови Retina HD дисплеи, специално разработени за тях. Стъклото на екрана не е сапфирено, както се очакваше, а "подсилено". Всеки сериен номер на смартфоните съдържа информация за конкретния служител, който го е сглобил. Така компанията получава моментална информация за произхода на проблема и може да се погрижи за него без нужда от проучване и посредници.
Дизайнът на двата смартфона е един и същ, различават се на външен вид само по размерите.

iPhone 6 има диагонал на екрана 4,7 инча и резолюция 1334х750 пиксела. Първият фаблeт на Apple - iPhone 6 Plus e с 5,5-инчов екран с резолюция 1920х1080 пиксела. Впечатляваща е и дебелината на двата модела, която съответно е 6,9 и 7,1 мм (при 7,6 мм за iPhone 5S).

Демонстриран бе и новият интерфейс, от който ще се възползва iPhone 6 Plus заради по-големия дисплей. Той ще има хоризонтален режим на началния екран, а чрез двойно докосване на основния бутон изобразеното на дисплея ще се смъква леко надолу, така че да дава достъп до контролите на самия екран. И двата модела ще се възползват от новия 64-битов процесор на Apple - А8. Той е с 13% по-малък от използвания при 5S, но е и с 20% по-бърз и впечатлява с 50% по-голяма производителност при работата с графика. Смартфоните ще работят в LTE и VoLTE мрежи, а също така ще поддържат и работа с Wi-Fi 802.11ac, с което ще гарантират на своите ползватели "максимално висока скорост". Въпреки по-мощния процесор, ще има по-добра батерия, позволяваща до 11 ч. гледане на видео или 10 ч. сърфиране в интернет при малкия модел и съответно 14 и 12 ч. при iPhone 6 Plus.

Нововъведение в устройствата е и барометър, с който ще може да се измерва атмосферното налягане. Той ще позволи на разработчиците да правят нови интересни приложения, чрез които ще може да се следи надморска височина, атмосферно налягане в реално време и т.н. Камерата остава 8-мегапикселова, но сензорът й е осъвременен. Тя ще предоставя много по-качествени снимки, ще има f/2.2, 1.5х размер на пикселите и True Tone светкавица за по-реалистични цветове при снимане в условия на ниска осветеност. Панорамните снимки ще могат да достигат до 43-мегапиксела. По-малкият телефон има дигитална стабилизация на изображението, но iPhone 6 Plus ще използва механична система. Видеоклиповете ще са с Full HD резолюция с опция за 30 или 60 кад/сек. Ще има и режим за забавен каданс с 240 кад/сек и система за стабилизация на видео записа. Поставен е акцент и върху селфитата. Предната камера ще има няколко различни режима за правене на селфита и подобрение на тяхното качество. Камерата пропуска 81% повече светлина и използва нов сензор, но мегапикселите не се увеличават.

Операционната система и на двата смартфона е iOS 8, която бе представена по време на WWDC през юни. От компанията обявиха, че тя ще може да бъде изтеглена от потребителите с по-старите телефони на 17 септември. С двете устройствата Apple официално навлезе в сектора на мобилните разплащания. Платежната услуга на гиганта носи наименованието Apple Pay. Това изплаши инвеститорите на eBay, чиито акции поевтиняха с 1,3% до 53,53 долара. Чрез NFC и сензора за пръстови отпечатъци Touch ID ще могат да се извършват безкасови плащания. За да се възползва от това собственикът на смартфона трябва да добави в устройството данните от своята банкова карта (може и с помощта на камерата), да допре с палец скенера за отпечатъци и да докосне iPhone терминала, който поддържа такъв вид плащания. Чрез Passbook пък ще могат да се добавят още карти, които ще се съхраняват там.

Новите смартфони ще се появят на пазара в САЩ и някои европейски страни на 19 септември. Твърди се, че отключената версия на 16-гигабайтовия iPhone 6 ще може да се купи за 699 евро, моделът с 64GB ще струва 799, а конфигурацията със 128GB вградена памет - 899. Отключената версия с 16GB на iPhone 6 Plus ще се продава за 799 евро, с 64GB за 899, а със 128GB - И999. Потребителите ще могат да избират от три цвята - сив, бял и черен, златна версия засега няма.

Apple Watch и със златно покритие

В Купертино дебютира и първият "умен" часовник на компанията. Не мина без изненада - вместо да се казва iWatch по аналогия с iPhone, както се очакваше, той бе наречен просто Apple Watch. Според шефа на компанията Тим Кук този часовник е "най-личното устройство", правено някога от Apple. Това е и първият наистина нов продукт, който компанията пусна на пазара след смъртта на основателя й Стив Джобс преди 3 г. За това бе намекнато и на самото събитие. Преди да представи Apple Watch, Кук каза: "One more thing" ("Още едно нещо") - фраза, която Джобс често използваше. След неговата смърт тя никога не бе звучала по време на презентациите на новите продукти на "ябълката".

Грубо казано, Apple Watch е миниатюрен компютър, работещ под най-новата версия на iOS. Управлението се извършва основно от Digital Crown ("цифрова корона" - като колелцето за навиване на обикновените часовници отстрани на корпуса), с който се навигира из менюто, променя се увеличението и изобщо се контролират повечето функции. За управление освен тази нова запазена марка на Apple ще се използва и сензорният екран, който ще разпознава от обикновено докосване от натискане, с което ще се отварят менютата с опции. Дисплеят е изработен от сапфирено стъкло. Часовникът ще може да определя пулса на собственика си и да приема гласови команди, защото е интегриран с гласовия асистент на iPhone - Siri. Сред другите особености на Apple Watch са безжично зареждане, вграден крачкомер и фитнес програми, които определят колко усърдно тренира собственикът и според това му предлага да засили или намали темпото.

Устройството, което ще бъде достъпно в началото на 2015 г., ще се предлага в 2 размера - с диагонал на екрана 38 мм (Apple Watch) и 42 мм (Apple Watch Sport), както и версия, покрита с 18-каратово злато (Apple Watch Edition). Освен това ще има 6 варианта на каишка, сред които метална, пластмасова, силиконова и кожена. Цената на "умния часовник" започва от 349 долара и ще работи с двата нови iPhone 6 смартфона, с iPhone 5S, 5C и 5.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай