Мтел демонстрира за първи път в България 4,5G мрежа

Мтел демонстрира за първи път в България 4,5G мрежа | StandartNews.com

За първи път в България Мтел демонстрира 4,5G мрежа. Скорост на мобилния интернет над 170 Мbps с наличния честотен спектър беше демонстрирана от главния директор "Технологии" в Мтел Деян Кастелиц. След като компанията първа демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 г., вчера от телекома показаха какво е бъдещето на мобилните технологии чрез комбиниране на честотни ленти, което е и пътят към 5G. Със скорости над 170 Мbps в 4,5G мрежа един файл от 100 MB (например около 50 снимки) може да бъде свален за 4,8 секунди. В 3G мрежата това се случва за 19 секунди, а в 4G мрежата - за 6,15 секунди. За период от над 10 години скоростите в мобилните технологии, предлагани от Мтел, скочиха повече от стократно - от над 1 Mbps до 130 Mbps, които ще се достигат от 4G мрежата, каза главният директор "Технологии" в Мтел Деян Кастелиц.

Компанията стартира своята 4G мрежа, като максималната скорост, която може да бъде достигната в нея към момента, е 86 Mbps, което е двойно по-бързо от досегашната 3G мрежа. Тази скорост ще нарасне до 130 Mbps, след като компанията получи необходимите честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква до една-две седмици. В 25% от мрежата телекомът ще достига дори още по-големи скорости чрез новата технология 4х4 MIMO (Multiple Input Multiple Output).

Инвестициите в инфраструктурата на телекома за 2016 г. са над 200 млн. лв., като изграждането на 4G мрежата е основна част от тях. 4G мрежата на Мтел вече покрива 75% от населението на България. Телекомът ще продължи да добавя нови населени места към покритието на 4G мрежата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай