Можем да чуваме през езика си с иновативно устройство

Можем да чуваме през езика си с иновативно устройство | StandartNews.com

Денвър. Учени от университета в Колорадо са конструирали уред, чрез който може да чуваме през езика, пише "Дейли мейл". Устройството разчита на блутуут връзка, за да открива и разпознава звуци. Тя израща електрически сигнали на специална пластинка, която се допира до езика. С подходящи тренировки, езикът може да се обучи да интерпретира получените звуци.

Екипът на проф. Джон Уилямс разработвал „слушалката за език" в продължение на година. Пластинката, която се поставя на езика, е снабдена със специални електроди. По този начин се избягва хирургическата намеса при загуба на слуха, каквато се практикува при кохлеарните импланти, обяснява проф. Уилямс. Освен това устройството излиза много по-евтино на пациентите и здравните фондове.

Изобретението все още се очаква да получи патент.

Разработката на проф. Уилямс се основава на факта, че в езика има изобилие от нервни окончания и делът на мозъка, която разчита сигналите от езика, е способна да декодира много сложна информация.

Микрофони извън ухото улавят звуците, които са предавани на речеви процесор. Той анализира информацията и я препраща с блутут връзка към пластинката, която ги предава под формата на електрически импулси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай