Мобилно приложение ни учи да дишаме

Мобилно приложение ни учи да дишаме | StandartNews.com

Ново приложение за мобилни телефони, наречено "Breathe", предоставя на потребителите серия от дихателни упражнения, които помагат за намаляване на стреса. Разработката е на технологичния гигант Apple, съобщава Live Science, цитирано от nauka.offnews.bg.

Приложението предлага сесия с продължителност от 1 до 5 минути, през които се следи и сърдечния ритъм на потребителя.
Въпреки че някои експерти препоръчват дихателните упражнения да се практикуват поне по 20 минути всеки ден, дори и 5 минути са достатъчни, за да се почувства човек спокоен и освежен, категорична е Нанси Харадзук, директор на Медицинския университет във Вашингтон.

Много проучвания показват, че дълбокото дишане е най-прекият път за намаляване на тревожността, а оттам - и на пулса и кръвното налягане. Техниката за релаксация има за цел да противодейства на нормалната реакция на организма към стреса, както и на хормоните в организма, виновни за паникатаките.

Освен това, чрез дълбокото дишане, кислородът в тялото се повишава, което помага за подобряване на умствената концентрация, както и за освобождаването на ендорфин, известен още като "хормон на щастието".

Изследванията сочат, че такава техника може да намали тревожността при хора, подложени на някои медицински процедури като биопсия на гърдата или стоматологично лечение. Смята се още, че това понижава и физическата болка и може да помогне при явяване на изпит.

Приложението "Breathe" ще бъде на разположение през есента със следващия ъпдейт на операционната система на Apple Watch, наречен watchOS 3.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай