Мит е, че компютърните игри правят хората по-склонни към насилие

Мит е, че компютърните игри правят хората по-склонни към насилие | StandartNews.com

Увлечението по компютърните игри не правят хората по-склонни към насилие. Това мнение изразиха психолози в статия в сп. "Entertainment Computing".

"Ако игрите действително програмират човешката психика, то човек би трябвало по-бързо да идентифицира и да реагира на концепцията, която се съдържа в играта, както и на предметите в нея, по-бързо отколкото на обекти от реалния свят. Това не се случи при двете игри, които ние проучвахме", казва Дейвид Зендъл от Нюйоркския университет.

Приз последните 20 години учени, политици и обществото като цяло дискутират тревожно дали компютърните игри са полезни или вредни и как могат да повлияят поведението на деца и възрастни.

Наскоро учени неврофизиолози откриха, че някои игри подобряват работата на различни дялове от мозъка, а други - обратно правят така, че тези дялове да намалят размерите си.

Някои считат, че компютърните игри могат да създадат у определени групи хора зависимост, подобна на наркотичната. Други считат, че високото ниво на реализъм и свобода на действие в интернет може да доведе до насилие и жестокост в реалния живот.

Зендълр и негови колеги проведоха експеримент с участието на няколко десетки любители на игри, както и хора, които никога не са се занимавали с това. От реакциите на участниците станало видно, че игрите не променят психиката на човека. Учените не са открили и разлики във възприемането на най-съвременните игри с отлична графична реализация и динамика и на по-стари, "по-примитивни" игри.

В резултат психолозите са стигнали до извода, че всъщност няма никакви данни, че игрите повлияват негативно психиката на хората и ги правят склонни към насилие.

Все пак Зендъл и неговите колеги подчертават, че са правили своите експерименти с възрастни хора и засега не е съвсем ясно дали тези твърдения се отнасят и за деца и юноши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай