Мисията на "Месинджър" завърши с мощен удар

Мисията на "Месинджър" завърши с мощен удар | StandartNews.com

Сондата на НАСА се разби в Меркурий със скорост над 14 000 км/ч

Сондата на НАСА "Месинджър", която 4 г. бе на орбита над Меркурий, се разби по план в повърхността на планетата снощи вечер. Така тя приключи успешната си мисия за изследване на най-малката планета в Слънчевата система. Космическият апарат се удари в Меркурий в 19,30 часа по Гринуич, съобщи НАСА в Туитър. Скоростта при сблъсъка надвишаваше 14 000 км/ч.

"Месинджър" бе изстреляна на 3 август 2004 г. от космодрума Кейп Канаверал. Тя прелетя два пъти край Венера и три пъти край Меркурий, преди да застане на орбита около планетата на 18 март 2011 г. Това е първият космически апарат, пратен до Меркурий след 30-годишна пауза. Само "Маринър 10" на НАСА я е посещавал преди него. В 4-годишната си мисия "Месинджър" създаде първата подробна карта на повърхността на Меркурий, откри вулканични депозити, полярни шапки от замръзнала вода на и близо до повърхността, както и невероятно общо свиване заради охлаждащата се вътрешност. Сондата изучи също високоенергийните частици от Слънцето, в потока на които е планетата. Въпреки близостта си със звездата ни, на Меркурий има повече летливи елементи, като калий и сяра, отколкото предполагаха специалистите.

Следващите изследователи на Меркурий ще са двойка европейски и японски космически апарати, които ще бъдат изстреляни през 2017 г. от Френска Гвиана. Те трябва да застанат на орбита през 2024 г. Мисията се нарича "БепиКоломбо" на италианския учен, направил изчисленията за многократните прелитания на "Маринър 10" край Меркурий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай