Microsoft обединява всички версии на Windows в една

Microsoft обединява всички версии на Windows в една | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че компанията ще слее всички свои основни версии на Windows в една огромна платформа Windows.

Microsoft работи в тази нсасока от известно време. На конференция през април от компанията обявиха инструменти за "Universal Windows Apps", известен също като "Светия Граал" на приложенията.

Тези инструменти позволяват на разработчиците да напишат своите приложения само веднъж, за да бъде то съвместимо с всички основни версии на Windows, Windows Phone, Xbox.

Но това не е същото като консолидирането на самата операционна система, която е това, което Надела обеща да направи.

"Това означава една операционна система, която обхваща всички размери екрани", обясни Надела пред анализатори. "Ние ще рационализираме следващата версия на Windows от три операционни системи в една единствена операционна система за екрани от всякакъв размер."

"Досега имахме множество екипи, които работеха по различните версии на Windows. Сега имаме един екип с обща архитектура. Това ни позволява да мащабираме и да създаваме универсални приложения за Windows", коментира Надела.

Разделението на платформата ще бъде единствено по нейната функционалност. Ще има версии Windows Pro, Windows Enterprise и евтино предложение на Windows, свързано с Bing. Софтуерното им ядро обаче ще е еднакво, което ще означава, че едно приложение ще може да работи на всички без необходимост от промени.

Важна новост за създателите на приложения пък ще бъде обединяването на онлайн магазините за приложения. Платформите и софтуерът за тяхната разработка също ще бъде обединен, казва Надела. Това трябва да е много добра новина за програмистите, които ще могат най-сетне да се възползват от огромната потребителска база на Windows.

Надела не уточнява кога ще бъде готова следващата версия на Windows. По неофициални данни се очаква това да се случи през средата на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай