Microsoft изненадващо представи Windows 10

Microsoft изненадващо представи Windows 10 | StandartNews.com

Гигантът Microsoft направи изненадваща премиера на своята нова операционна система, като шашна пазарните анализатори с Windows 10, вместо на очакваната от всички Windows 9, пише technews.bg. По всяка вероятност по този начин компанията иска да акцентира върху осезаемата промяна в развитието на своята платформа и да се дистанцира от не толкова сполучливата Windows 8.

Любопитното около Windows 10 е, че новата ОС ще работи на широк спектър от устройства с диагонал на екрана от 4 до 80 инча. Това означава единен магазин за приложения(App Store), единен начин за търсене, покупки и обновяване на приложенията на всички Windows устройства – смартфони, таблети, хибриди, лаптопи, настолни РС и конзоли Xbox.
Най-често споменаваната дума по време на вчерашната презентация на Windows 10 беше именно „оnе", т.е. една платформа, един магазин, едно семейство от продукти. Но все пак Microsoft се въздържа да нарече новата си платформа Windows One.

Windows 10 има силна корпоративна насоченост. Платформата е съвместима с всички традиционни системи за администриране, позволява на компаниите да се нагодят към Windows Store, разделя личните данни и корпоративната информация на всички устройства. Microsoft вярва, че Windows 10 е най-съвършената корпоративна ОС.

Много потребители ще се зарадват на решението на компанията да върне класическото меню Старт, присъщо на традиционните (без сензорен екран) компютри с Windows 7, като същевременно то е съвместимо и с „живите плочки" на модерната ОС. Целта е била потребителите на Windows 7 да не променят навиците си на работа, когато преминат към Windows 10.

Важно нововъведение е поддръжката на сензорни WinRT приложения в отделен прозорец, който може да се управлява както обикновените прозорци на Windows. При Windows 8 пускането на пълноекранни WinRT приложения създаваше съвършено нова среда за потребителите на традиционни РС.

Подобрен е също така режимът за много задачи Task View, който се извиква с нов бутон от панела със задачи. В този режим Windows 10 позволява лесно управление на пуснатите програми и създаване на виртуални десктопи. С помощта на интерфейса Snap Assist могат да се пренасят стартираните програми между различни виртуални десктопи.

Към момента все още не е ясно кога Windows 10 ще излезе на пазара. Очаква се това да стане към средата на 2015 г. Microsoft не разкри никаква информация за начина на продажба и цените на следващата си ОС.

Междувременно, Microsoft обяви програмата за диалог с потребителите Windows Insider, участниците в която ще могат да си свалят Windows 10 Technical Preview за лаптопи и настолни компютри, като на по-късен етап се очаква подобна версия на системата и за сървъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай