Марката "Епъл" най-скъпа в света

Марката "Епъл" най-скъпа в света | StandartNews.com

За шести пореден път американския технологичен гигант "Епъл" оглави класацията на най-скъпите марки в света на "Форбс". Списанието посочва, че стойността на марката на компанията се е увеличила с 6% за година и сега е 154,1 млрд. долара.
На второ място е "Гугъл", чиято марка се оценява на 82,5 млрд. долара, което е с 26% повече отколкото миналата година. Трета позиция заема корпорация "Майкрософт" със 75,2 млрд. долара. След нея се нареждат "Кока-Кола" с 58,5 млрд. и "Фейсбук" с 52,6 млрд. В Топ 10 са също японският автомобилен концерн "Тойота" с 42,1 млрд. долара, американският конгломерат "Дисни" с 39,5 млрд. и веригата за бързо хранене "МакДоналдс" с около 39 млрд. "Самсунг" заема 11-о място в списъка от 100 позиции, стойността на марката е 36,1 млрд.

"Стойността на марката се оценява въз основа на това как се възприема от потребителите", отбелязва експертът в областта на маркетинга Дейвид Райбстейн от университета в щата Пенсилвания. "Особено ценно за компанията е това, че купувачите са готови да платят за марката по-висока цена", допълва той. "Форбс" отбелязва, че последната продукция на "Самсунг" не се отличава особено от продукцията на конкурента "Епъл" при устройствата. Въпреки по-високата цена обаче, на iPhone се падат почти половината от продадените смартфони в САЩ.

Най-много се е повишила стойността на марката на "Фейсбук" - плюс 44%, а най-много е спаднала тази на Ай Би Ем - минус 17%.

В интернет пък плъзнаха спекулации, че "Епъл" планира в близките 3-4 години да закрие онлайн магазина за музика iTunes и да предлага музика само чрез стрийминг. Аргументът на слуховете е, че стриймингът е бъдещето на онлайн музиката. Говорител на компанията обаче категорично отхвърля твърденията. Пред онлайн изданието Re/Code Том Нюмейр казва, че това не отговаря на истината. Според слуха, който тръгна първо от онлайн изданието Digital Music News, "Епъл" иска постепенно да спре да предлага музика за изтегляне, каквато е основната дейност на iTunes. Нюмейр не влиза в подробности и казва само, че компанията изобщо няма такива планове и не предвижда да спира продажбите на музика за изтегляне. Това изглежда като логичното решение на "Епъл", защото интересът към тегленето на музика и дори към албуми на физически носители, продължава да е голям.

Според организацията RIAA през 2015 г. стриймингът на музиката е генерирал 2,4 млрд. долара приходи, в сравнение с 2,3 млрд. от изтегляния. Това е и първият път, когато стриймингът изпреварва музиката за теглене, която пък регистрира трета поредна година на спад. Въпреки това тя ще е доста голям сегмент още дълго време и е твърде рано както за "Епъл", така и за музикалната индустрия да се пренасочват изцяло към стрийминга, коментират запознати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай