Lotus за ценители

Lotus за ценители | StandartNews.com

Нов ексклузивен модел ще зарадва феновете на суперспортните автомобили не само във Великобритания, но и по целия свят. Той е дело на прочутата британска компания Lotus. По случай 50-годишния юбилей на завода в Хетел, графство Норфолк, производителят пусна специална версия на знаковия си спортен звяр Evora 400 - Hethel Edition. По този начин Lotus също така отбелязва историческото решение на основателя на компанията Колин Чапмън да премести основното производство през 1966 г. в Хетел, бивша база на Кралските ВВС.

Lotus Evora 400 Hethel Edition ще бъде пуснат в ограничен тираж. Собственото тегло на колата е само 1395 кг, ускорява от място до 100 км/ч едва за 4,2 сек. Максималната му скорост е 300 км/ч. Под капака му е поставен 3,5-литров двигател V6 с максимална мощност 400 к.с. и 410 Нм максимален въртящ момент. Суперспортният автомобил ще се предлага както с механична, така и с автоматична скоростна кутия.
Цветовете за специалното издание на Evora 400 също са подбрани ексклузивно: син (Essex Blue), черен (Motorsport Black) и зелен (Racing Green). Освен това всеки произведен автомобил ще получи специални юбилейни табели с името на модела. Интериорът ще бъде в черна или червена алкантара, в зависимост от избрания цвят на каросерията. Evora 400 Hethel Edition също така ще получи ексклузивни леки сребърни ковани алуминиеви дискове и спирачни механизми в различен цвят от този на каросерията.
Самият модел Evora доведе до повратен момент за
Lotus. Компанията искаше да създаде по-надежден автомобил, за да може да се бори на пазара с по-масовите брендове. Като при Porsche например, където решиха, че малките автомобили, дори неголемите спортни, имат ограничено търсене. Моделът Evora 400 обаче опроверга това мнение за сметка на олекотените автомобили, в резултат на което компанията се върна към източника си, а именно производството на спортни коли. Поради това се очаква в много отношения Lotus Evora 400 Hethel Edition за стане достоен избор за истинските фенове на малката, тъй като този малък автомобил направи много, за да помогне на компанията да върне финансовата си стабилност и да оцелее на пазара. Представителите на Lotus намекнаха също така, че по случай 50-годишния юбилей на завода в Хетел ще бъдат направени и други специални издания.
Lotus Evora 400 Hethel Edition вече може да се поръча предварително за 75 000 паунда във Великобритания, за 100 000 евро в Германия и за 105 400 евро в Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай