Корабът за Марс полита догодина

Корабът за Марс полита догодина | StandartNews.com

Хората трябва да приоритизират колонизацията на Марс, така че човешкият вид да може да бъде запазен в случай на Трета световна война. Това призова основателят на компаниите SpaceX и Tesla Илон Мъск.

"Важно е да имаме самозареждаща се база на Марс, защото е толкова достатъчно далече от Земята, че в случай на война е по-вероятно да оцелее, отколкото една лунна база", каза милиардерът изобретател по време на конференцията South by Southwest (SXSW) в Остин (Тексас) - само дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви плановете си да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в опит да обезвреди нарастващото ядрено напрежение.

„Ако има трета световна война, искаме да сме сигурни, че има достатъчно представители от човешката цивилизация някъде другаде, за да я върнем обратно и да съкратим продължителността на тъмните векове", каза Мъск, като отговори на въпросите на своя приятел Джона Нолан, създател на телевизионното предаване Westworld.
SpaceX работи върху превозно средство, което ще отведе хората до Марс -

100-метров кораб с кодово име BFR (Big Fаlcon Rocket)

Но изграждането на колония ще изисква „огромни предприемачески ресурси", призна още Мъск.

Той също така се противопостави на предположението, че планетата може да бъде „някакъв спасителен изход за богати хора", като подчерта рисковете от мисията: „Това ще бъде подобно на рекламата на Шакълтън (Сър Ърнест Хенри Шакълтън (15 февруари 1874 – 5 януари 1922) е британски пътешественик, изследовател на Антарктика. Кавалер на Викторианския кралски орден) за изследователите в Антарктида: „Трудно, опасно, и доста добър шанс да умрете, но и вълнение за тези, които оцелеят".

„Няма много хора, които да искат да отидат там в началото", каза той, добавяйки, че с течение на времето колонията „Червената планета" ще бъде гостоприемна и ще има „страхотни барове", правейки игра на думите с Mars bars.

BFR ще лети за първи път през първата половина на 2019 г., каза Мъск, като призна, че неговите „срокове са принципно оптимистични". Производството на електрическия автомобил Tesla Model 3, например, е затруднено от закъснения. Мъск каза още, че първоначално е давал на SpaceX и Tesla прогнозна вероятност за успех от само 10%.

„Не бих позволил на приятелите ми да инвестират, защото не исках да загубят парите си", каза той за SpaceX. Вместо това той е вкарал собствените си пари от продажбата на PayPal в бизнеса. „SpaceX е жива на косъм. Така е и с Tesla.

Ако нещата се бяха объркали, двете компании щяха да бъдат мъртви

признава предприемачът.

Мъск признава, че не се буди от кошмари вечерно време заради заплахата от нерегулиран изкуствен интелект, за която преди това предупреди, че може да доведе човечеството до трета световна война и което би могло да бъде друга причина да отиде на Марс.

„Запомнете думите ми. Изкуственият интелект е много по-опасен от ядрените оръжия. Защо нямаме регулаторен надзор", поясни той. По думите му публичен регулаторен орган може да се нуждае от "прозрение и надзор", за да потвърди, че всички развиват изкуствения интелект безопасно и по начин, който е „симбиозен за човечеството".

Въпреки това, дори при такива параметри на безопасност, ще се появят всички видове коварни и неочаквани рискове, казва Мъск. Ако полезната функция на изкуствения интелект е да увеличите максимално щастието на хората, свръх интелигентният изкуствен интелект може да реши, че най-добрият начин да се направи това е да се уловят всички хора и да се инжектират мозъците им с допамин и серотонин, поясни предприемачът.

Мъск предложи дигиталният интелект вместо това да бъде насочен към максимизиране на „свободата на действие на човечеството".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай