Коли в небето

Коли в небето | StandartNews.com

Струват от 94 000 до 2,2 млн. долара, на земята вдигат и 185 км/ч

Ако не обичате задръстванията (че кой ли ги обича), имате няколко варианта. Може да зарежете колата и да започнете да пътувате с колело, скутер, градския транспорт или да заложите на двата си крака. Друг вариант е да се вдигнете в небето, ако имате достатъчно пари, за да си позволите някой от тези пет летящи автомобила.

Terrafugia Transition

Американската компания Terrafugia е основана през 2006 г. от випускници на Масачузетския технологичен институт. Те си поставят доста амбициозна задача - да измислят лек самолет, който може да се придвижва и по пътищата като автомобил. Три години по-късно екипът прави първите изпитания на творението си - прототип, наречен Transition. През 2010 г. транспортното средство получава в САЩ всички необходими лицензии и сертификати, позволяващи му да се придвижва както по земята, така и по въздух. За модела на Terrafugia Федералното управление на гражданската авиация прави изключение - на колата й е позволено да тежи 649 кг и формално остава "лек спортен самолет", чиято маса по закон трябва да е с 50 кг по-малка. Transition тежи с толкова повече заради системите си за безопасност, като въздушните възглавници, необходими за пътните автомобили.

И във въздуха, и на земята, колата самолет се задвижва от двигател Rotax 912iS с мощност 100 к.с. На пътя моторът привежда в движение задните колела и позволява максимална скорост от 100 км/ч. Като самолет двигателят започва да върти трилопатен пропелер в задната част на каросерията. В небето максималната скорост е 184 км/ч. В готово за полет състояние ширината на летящата машина е 8 м, а при събрани крила - само 2,3 м. В Transition могат да се съберат двама души, включително пилотът. Освен това на борда може да се вземе малко багаж, но трябва да сте по-внимателни - максималното натоварване с пилота и пътника е 227 кг.
Първите модели от тази кола самолет се очаква да бъдат доставени догодина. Цената е 279 000 долара с 10 000 депозит. При банкрут обаче, компанията обещава да върне аванса.

Pal-V One

Създадената през 2001 г. компания Pal-V започва активна дейност едва през 2005-а. Тя разработва технологията DVС (Dynamic Vehicle Control), която позволява в автоматичен режим да се накланя каросерията на транспортното средство в завоя, като при моторите. След това компанията набира висококвалифицирани специалисти с опит в автомобилната и авиационната промишленост, и създава жирокоптера One. Триколката с огромен прибиращ се винт на покрива може да побере двама души. Масата му е 680 кг, а максималното натоварване за полет - 910 кг. Товароспособността му от 230 кг е почти колкото при Transition. One е снабден с 4-цилиндров двигател с мощност 230 к.с., който позволява на пътя да ускорява от 0 до 100 км/ч за 8 сек и да развива максимална скорост от 180 км/ч. Разходът на гориво е малко над 8 л/100 км, а с един резервоар може да се изминат 1200 км. Във въздуха максималната скорост е същата, а минималната - 50 км/ч. В полет се "изяждат" 36 литра в час, най-малко може да се изминат 350 км. Трябва да се отбележи, че не може просто да седнете в колата и да полетите. Освен лиценз за летене, ще ви трябва площадка с размери 200х30 м. Толкова е необходимо и при кацане.

Стойността на този летателен апарат, който е сертифициран за движение по пътищата, е 395 000 долара според каталога Hammacher Schlemmer.

SkyRunner

Хибридът между бъги и парапланер SkyRunner е може би най-впечатляващият летящ автомобил в списъка. Тя няма невероятни характеристики, но изглежда като колата от мечтите на всяко момче. А основното е, че може и да лети. SkyRunner няма разгъващи се крила като на Transition или огромен винт като на One, но пък може да се движи по пресечена местност и да излиза с помощта на парашут. На кърмата му има трилопатен пропелер, но за да излетите, трябва да поставите парашут върху каросерията. След това всичко е просто - ускоряваш на правата до 60 км/ч и земята остава под колелата.

SkyRunner се задвижва от 1-литров турбо двигател с директно впръскване от семейството на Ford EcoBoost. Мощността му е 125 к.с., която напълно стига за покоряване на пустини и прерии. На земята максималната скорост е 185 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4,3 сек. В небето скоростта е 88,5 км/ч, а максималната височина на полета - 4,5 км.

Цената на летящата кола е смешна в сравнение с първите два модела - едва 119 000 долара. Проблемът е, че ще трябва доста да почакате, за да си я купите. Ако сега внесете депозит от 1500 долара, ще получите автомобила не по-рано от първото тримесечие на 2015 г.

Maveric Flying Car

Това може би е най-неугледната кола в списъка. По същество, Maveric Flying Car също е хибрид между бъги и парапланер, но пък дизайнът му доста изостава от този на SkyRunner.

Разработката на колата е на нетърговската организация I-TEC. Двигателят е 2,5-литров на Subaru с мощност 190 к.с. На пътя той позволява скорост от 160 км/ч, а първите 96 км/ч се вдигат за 3,9 сек. С пълен резервоар може да се изминат 720 км. Във въздуха машината се движи с помощта на петлопатен пропелер и парашут, а максималната скорост е 64 км/ч. За преобразуването на Maverick в летателен апарат са необходими само 15-20 мин.
Това е най-евтиният автосамолет в списъка - само 94 000 долара.

Aerocar

Роденият през 1912 г. американец Мултън Тейлър над 40 г. живее като обикновен инженер. По време на Втората световна война той работи към ракетната програма на родината си и дори получава орден. Но през 1949 г. всичко се променя - Тейлър създава летяща кола, която нарича с простото Aerocar. Нещата обаче не потръгват. Направени са едва 6 бройки, въпреки надеждата на инженера за поне 500 поръчки. След 20 г. работа компанията му фалира. Днес цели са се запазили само 4 екземпляра от летящата кола. Един от тях е обявен за продажба срещу баснословните 2,2 млн. долара.

Машината е оборудвана със самолетен двигател Lycoming 0-320 с мощност 143 к.с. За разлика от съвременните аналози, Aerocar няма хитри механизми за прибиране на крилата. Вместо това целият набор от аеродинамична "перушина" се дърпа като ремарке. Макар че един човек е в състояние да събере конструкцията, процесът отнема толкова време, че след това вече не ти се лети. По принцип, не е задължително постоянно да дърпате ремаркето с крилата. С прицепа максималната скорост на колата на пътя е 80 км/ч, а без него - 94 км/ч. На борда може да вземете и приятел, който определено ще ахне.

DS вади кросоувър и за европейците

Луксозната марка DS, която наскоро от Citroen обявиха, че ще стане самостоятелна, ще предложи кросоувър и за европейския пазар.

Според информация на LТAutomobile, колата ще носи името DS 8WR и ще бъде изградена върху последната модулна платформа EMP2 на концерна PSA Peugeot-Citroen. Към момента се знае, че DS 8WR ще бъде от по-големите представители на този тип коли и купето му ще е с дължина около 4,75 м. Голямата новина обаче е, че автомобилът ще бъде продаван в целия свят и така ще стане първият кросоувър на DS извън Китай. Засега това е единственият пазар, на който от Citroen предлагат автомобил от този тип.

DS 6WR беше първият кросоувър на луксозната линия на компанията. Той дебютира официално на автомобилното изложение в Пекин през април. След няколко месеца на пазара колата има основна заслуга за невиждания ръст на продажбите, който DS отчете за първото шестмесечие на годината.

"Виновникът" новият DS 8WR да представя марката на всички пазари пък носи новият президент на PSA Peugeot-Citroen Карлос Таварес. Той не бил особено доволен от факта, че DS 6WR се предлага само в Китай. Докато точно компактните кросоувъри от няколко години са сред хитовете на глобалния пазар. В полза на това, че Таварес разчита именно чрез този тип автомобили да разшири присъствието на марката DS в световен мащаб, е и фактът, че по-рано се заговори за регистрирането на името DS 4CS. Очаква се това да бъде малък градски кросоувър, базиран на Peugeot 2008. Задвижването вероятно ще бъде поверено на новия 1,2-литров бензинов турбодвигател с мощност 110 или 130 к.с.

Освен пускането на глобален модел кросоувър, от Citroen планират през 2015 г. да изкарат на пазара обновени версии на популярните вече DS 4 и DS 5. Освен освежаване на интериора и екстериора, от двата автомобила вече ще изчезне и логoто Citroen, след като френската компания реши да отдели DS като самостоятелна марка. Според предварителната информация дизайнът на двата модела ще бъде базиран на седана DS 5LS, който също се продава само в Китай.

Хибрид сменя Nissan 370Z

Супер спортният Nissan 370Z ще бъде заменен в моделната гама на японците от хибрид. Колата ще носи името Z35 и ще се предлага в 2 версии. Базовата ще бъде оборудвана с двулитров 4-цилиндров турбодвигател на Mercedes-Benz с мощност от 211 к.с., който ще се допълва от малък електромотор. Абсолютно същата комбинация преди време получи и седанът от луксозната марка на японците Infinity Q50. Топ версията на Z35 пък ще бъде задвижвана от трилитров бензинов V6 с мощност от 333 к.с., който също ще бъде допълнен от електрически двигател. Така общата мощност на "комбинацията" ще достига 410 к.с.

За разлика от настоящия модел 370Z, който се продава най-вече на пазарите в Япония и САЩ, наследникът 35Z се разработва така, че да се превърне в глобален. Новият роудстър на Nissan също така ще комбинира в себе си двете версии на предшественика си - купе и кабриолет. Z35 ще бъде роудстър със сгъваем твърд покрив. От японската компания обявиха, че заради слабите продажби на откритата модификация на 370Z, тя ще бъде свалена от пазара наесен. След известно време ще я последва и вариантът с покрив.

Наследникът на спортната кола ще бъде представен официално на широката публика на автомобилното изложение в Токио догодина. На пазара моделът ще се появи през 2016 г. Nissan започна разработката на Z35, за да се конкурират в този клас с Audi TT, Toyota GT86, Subaru BRZ, BMW Z4 и Porsche Boxster.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай