Коланът спасява живота при преобръщане

Коланът спасява живота при преобръщане | StandartNews.com

Коланите спасяват живота при преобръщане на автомобила. Това бе нагледно показано на специална презентация, организирана от Shell и Академията за безопасно шофиране и нейния ръководител - многократния рали шампион на България Димитър Илиев. Експертите демонстрираха какво се случва с човешкото тяло по време на преобръщане на колата след инцидент. Тялото се отделя от седалката и остава да виси, поддържано само от коланите, убеди се "Стандарт", който бе единствената печатна медия, участваща в опита.

Малко по-късно под ръководството на Илиев бе показано и как се излиза от колата, когато тя е "по таван". "Никога не разкопчавайте колана, преди да успеете да намерите опора в тавана на колата и в пода", коментира автомобилният ни ас. "Първо, шофьорът или пътникът трябва да се "заклещи" с ръката в пода, а след това с крак в пода нагоре. Едва след това се разкопчава колана, а после, с въртеливо движение, тялото се свлича в отвора на вратата", обясни още той.

Демонстрацията бе в рамките на 9-ите поред Дни на безопасността на Shell. "Отново потвърждаваме нашия ангажимент да постигнем корпоративната цел "Нула" за елиминиране на инцидентите, свързани с дейността на Shell в глобален мащаб - тоест нула наранявания и нула разливи", заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Използването на предпазния колан е едно от 12-те животоспасяващи правила, които са задължителни за всички служители и партньори на Shell. Причината е, че травмите от пътнотранспортни произшествия са причина номер едно за смъртността на младите хора по света.

От Shell припомниха и цифрите за страната ни - България е на 7-о място в ЕС по смъртност от пътни инциденти. Над 600 души загиват на година по пътищата ни. "Използването на коланите е ключов момент за намаляване на жертвите", убеден е Димитър Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай