Китайски привкус в популярни брандове

Китайски привкус в популярни брандове | StandartNews.com

Завладяват пазари с името на технологични гиганти
Продукти с известни марки се произвеждат от други компании

В последните години думата "франчайзинг" упорито си намери място в речника ни. Когато я чуем, най-често си представяме кафене на някоя прочута марка. По такава схема обаче работят и много други компании, в частност производители на електроника. Така марката на технологични гиганти се използва за пласиране на стоки и завладяване на пазари. Ето някои от най-известните брандове, които са предоставени на други производствени компании.

Nokia

След продажбата на подразделението си за смартфони финландците от Nokia живеят безгрижно. Те получиха 7 млрд. долара и сега могат да се съсредоточат върху други видове бизнес, в които доста ги бива - разработката на карти и телекомуникационно оборудване. Силата на марката Nokia в умовете на хората е по-жива от всякога. Затова наскоро шефът на подразделението Nokia Technologies Рамзи Хайдамус заяви, че компанията ще лицензира този бранд, за да могат другите производители да се ползват от него и да създават продукция под името му. Всъщност Хайдамус отбеляза, че тези продукти ще бъдат точно такива, все едно, че ги е произвела самата финландска компания, а не неин партньор. Първото такова устройство бе таблетът N1, представен на 18 ноември. Той се произвежда от китайската компания Foxconn, в чието качество на продукцията не бива да се съмняваме. Тя е ключов партньор на Apple, която трудно бихме обвинили в некачествени устройства.

Philips

Имате ли телевизор Philips? Не си мислете, че е дело на холандски инженери. Легендарната компания, която изобрети касетите, CD, DVD, Blu-ray, електрическите самобръсначки и куп други устройства, които ползваме ежедневно, сега самостоятелно се занимава само с осветителни тела, медицинско оборудване и битова техника. Всичко останало е дадено на други компании. Например, с разработката и производството на телевизори се занимава китайската TP Vision. Тук обаче не всичко е толкова просто - тази компания е съвместно предприятие на самата Philips и китайската TPV Technologies, като дяловете в нея са съответно 30% на 70%. А главният офис в Амстердам все пак упражнява контрол върху продукцията.

Друг пример е разработката и производството на аудиотехника. От тази година всички слушалки и тонколони на Philips се правят от американската Gibson, която има право да използва холандския бранд до 2021 г. Смартфоните Philips Xenium също нямат нищо общо с холандците - прави ги China Electronics Corporation. Така че, ако искате да си купите нещо с марката Philips, създадено лично от компанията, изборът ви не е голям: самобръсначка, крушки или медицинско оборудване.

Polaroid

Ако си мислете, че фотоапаратът ви Polaroid и очилата ви Polaroid са роднини, дълбоко се лъжете. От 2011 г. компанията за производство на слънцезащитни очила е собственост на италианската корпорация Safilo Group. Няма обаче причина да тъжите - същата корпорация произвежда очила за Gucci, Dior, Hugo Boss и други компании, които не дават току-така на някой да им прави продукцията.

Другата Polaroid, която се занимава с фототехника, също печели от лицензиране на бранда. След сключването на съответния договор с британския ритейлър Asda легендарното лого може да бъде открито върху телевизори и дори докинг станции за iPhone.

Alcatel

Буквално преди 10 години френските телефони Alcatel бяха синоним за качество и една от движещите сили на пазара заедно с Nokia и Siemens. Това, което виждате по щандовете на магазините днес обаче, е продукция на китайската TCL Corporation. През 2005 г. тя изцяло откупи от французите производството на мобилни телефони и правото върху бранда до 2015 г. Така че, ако искате да откриете в нескъпите смартфони Alcatel нещо френско, всичките ви опити ще бъдат напразни - това си е истински Китай с френско наименование. Самата Alcatel пък бе закрита през 2006 г., тъй като се сля с основния си конкурент - американската Lucent Technoligies. Сега новият френски телекомуникационен гигант, който още не е навършил 10 г., се казва Alcatel-Lucent. И няма практически никакво отношение към смартфоните.

Akai

Компанията Akai вече въобще не съществува. Марката Akai е притежание на хонконгската Grande Group, която предлага използването на логото на всеки, който плати съответна сума. Преди години под този бранд произвеждаше стоките си не кой да е, а един от лидерите на пазара в момента Samsung. Не трябва обаче да бъркате Akai с Akai Professional Ч за професионалното музикално оборудване отговаря друга компания, която преди време бе подразделение на някога прочутия японски гигант. Сега Akai Professional принадлежи на американската inMusic Brands.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай