Керамичните тухли - 10 добри причини да ги предпочетем

Традиционната керамика е доказала предимствата си през вековете

Керамичните тухли - 10 добри причини да ги предпочетем | StandartNews.com

В строителството през последните години навлязоха нови и модерни технологии и материали, но керамичните тухли остават незаменим в много отношения продукт. Кои са предимства на строителната керамика пред другите градивни материали и какво я прави наистина уникална?

Материал с традиции, който отговаря на съвременните изисквания

Историята на тухлата е почти толкова стара, колкото и самото човечество. Още древните цивилизации са оценили значимостта на глината и необикновените й свойства. Производството на тухли датира от VIII век пр.н.е., но епохалното си развитие тухлата достига в средата на ХVIII век. През годините до днес при тухлите се наблюдава постоянно развитие с цел да се постигнат оптимални характеристики, отговарящи на все по-високите изисквания в строителството.

Естествена топлоизолация

Промените в климата и грижата за намаляване на вредните емисии в природата, от една страна, както и осезателното изчерпване на изкопаемите енергоносители, от друга, прави темата с ефективната топлоизолация изключително актуална. Когато искаме да сведем до минимум разходите за климатизация, като че ли покрай съхранението на топлината забравяме, че охлаждането на една сграда също изисква енергия. Керамиката обаче има едно огромно предимство - много добра акумулираща способност. Благодарение на нея температурните колебания се изравняват, без да е необходимо изразходването на допълнителна енергия и микроклиматът в помещението се регулира по естествен път.

Звукоизолация

С разглеждането на тухлените зидове като пълнеж и освободени от носещи функции сякаш забравяме за другите основни изисквания към стените. Наред с актуалната тема за топлоизолиращата им способност не трябва за се омаловажава и другият фактор, определящ комфорта на обитаване - шумоизолацията. Редуването различни среди (керамика - въздух - керамика) благодарение на множеството кухини в гъстата решетка на тухлите Porotherm служи като естествена преграда за шума и гарантира подобрена шумоизолация.

Пожарозащита

Тухлите не горят - те вече веднъж са "минали през огъня". Масивните тухлени конструкции имат най-високата степен на пожарозащита в сравнение с други строителни материали и най-важното - при огневи натоварвания тухлените зидове запазват целостта си и не предизвикват срутвания, както и не отделят никакви опасни за здравето или отровни газове.

Здравина

Керамичните тухли притежават отлични якостни показатели. Това е възможно благодарение на основната отличителна характеристика на тухлите Porotherm - вертикално разположените кухини. Освен това многокамерността на тези тухли гарантират здравина и в ежедневни дейности като окачване на тежки предмети - напр. бойлери, телевизори и кухненски шкафове.

Микроклимат

Комфортът на обитаване не е само добра защита от външните влияния, но и колко добре се чувстват вътре в сградата нейните обитатели. Благодарение на естествените материали, използвани в производството й, керамиката е ph неутрален минерален продукт и не съдържа вещества, които биха предизвикали алергични реакции.

Защита от влага

Технологично постигнатата капилярна структура позволява на керамичните тухли да действат като естествен регулатор на влажността на въздуха, като поглъщат излишните водни пари във въздуха и така да минимизират както усещането за спарен въздух, така и опасността от образуване на плесен, т.е. осигуряват висока биологична поносимост за обитателите. Поддържането на оптимална относителна влажност на въздуха в помещенията и здравословният микроклимат са основни фактори за усещането за комфорт на обитаване. Резултатът за обитателите е един приятен вътрешен микроклимат в сградата много бързо след нейното завършване.

Екологичност

Керамичните тухли се произвеждат от 100% естествени материали - глина, вода и въздух. Огромно значение придобива и т.нар. екологичен баланс на строителните материали - колко екологично е тяхното производство; колко дълготраен и безвредно влияние върху околната среда е техният експлоатационен период и колко безопасни за природата са те като отпадък. По редица показатели блоковете Porotherm се нареждат сред най-екологичните материали.

Дълготрайност

При изпичането на тухлите при температури над 850оС се стига до химични преобразувания, които водят до устойчиви и непроменящи се във времето съединения. Изпечената керамика е изключително траен и неподатлив на времето материал. При нея не се наблюдават процеси на промяна на якостните показатели, плътността, топлотехническите показатели и др. с течение на времето.

Добра инвестиция

Монолитните сгради, изпълнени с керамични тухли са сред тези с най-дълъг проектен експлоатационен срок от 100 години. Архитектурни паметници и находки от преди Новата ера обаче опровергават тази статистика - тухлите са с много по-дълъг живот. При сгради, изпълнени с блоковете Porotherm, доскоро към чисто имиджовия ефект, влияещ върху стойността на инвестицията, се прибави и задоволството както на строителя, така и на крайния клиент.

Икономическата обосновка е пределно ясна - разходите за частта зидарии в една сграда рядко надвишават 7-8% от общите строителни разходи, като възвръщаемостта на инвестицията е много добра. Освен това масивните тухлени конструкции изискват минимална поддръжка, а строително-техническите им показатели осигуряват отлично качество на обитаване при оптимални енергийни разходи. Тухлените сгради запазват своята стойност в продължение на много години. На практика сградите, изградени с керамичните тухли, не са просто за цял живот, а за поколения наред.

Санирайте с керемиди TONDACH XXL

През месец март 2009 г. компанията ТОНДАХ откри в унгарския град Бекешчаба новия си завод за производство на керемиди, в чието изграждане са инвестирани 50 млн. евро. В завода, оборудван с най-модерна техника за на производство, се произвеждат керемиди с по-голям от обичайния размер, така наречените керемиди XXL, както и допълнителните керамични аксесоари към тях.

Опитът от изминалите 5 години показва, че новият асортимент от продукти се приема както на унгарския, така също и на чуждите пазари.

Керамичните керемиди TONDACH с традиционните "танцови" имена ТУИСТ, БОЛЕРО, РУМБА и ТАНГО+ притежават в още по-голяма степен неповторимите свойства, присъщи на глинените керемиди въобще, като двойно припокриване чрез жлебовете, водоустойчивост, порьозност или устойчивост на замръзване. Високото качество им гарантира дълготраен живот между 80 и 100 години. Този тип керемиди са по-икономични от традиционните, тъй като за 1 кв.м площ са необходими само 8,8 - 9,3 бр. (в зависимост от наклона на покрива), като те същевременно са и още по-щадящи околната среда. Поради по-големия им размер за покриването на дадена сграда са необходими не само по-малко на брой керемиди, но и количеството на използваните носещи летви е средно с 25-28%, по-малко, отколкото при керемидите с по-малък размер.

ТАНГО+, "по-големият брат" на масово харесваните керамични керемиди ТАНГО, съчетава в себе си преимуществата на големия размер и на разнообразните форми, вече придобили широка популярност. Керемидите ТАНГО+ имат и ред други предимства при обновяването на покриви, но естествено те могат да се използват с голям успех и при изграждането на покриви на новостроящи се сгради.

Керамичните керемиди с размер XXL се произвеждат в богата цветова гама, енгобирани или покрити със стъкловидна глазура.

Когато става дума за покривни керемиди, най-предпочитаният и обичан цвят е естественият, традиционен керемиденочервен цвят. Той ни маха приветливо и от рисунките на малчуганите в детската градина, този образ на къща с традиционен керемиденочервен покрив се е запазил в съзнанието и на всеки възрастен.
За да отговори на предпочитанията на клиентите си, компанията създаде и най-новите си енгобирани керемиди, цвят теракота, които освен богатата палитра от елегантни, нежни оттенъци на керемиденочервеното предлагат и всички предимства, произтичащи от енгобираната им повърхност. (Енгобата представлява естествено багрилно вещество, съдържащо глинести минерали, което в процеса на изпичането се свързва химически с глината и става органична част от керамичната керемида. По този начин се получава една изключително здрава и дълготрайна повърхност.

Керемидите TONDACH предоставят на всеки възможност за индивидуален избор за изпълнение, независимо дали става дума за нов или обновяване на стар покрив. TONDACH се придържа към тенденциите за производство на качествени и устойчиви продукти от естествени материали, съобразено със запазване на свободата при архитектурните решения.

Предимствата на продуктите XXL на TONDACH:

* Висококачествена естествена керамична суровина.
* Допълнителна гаранция от 33 години.
* Продължителност на живота - над 100 години.
* Уникално съотношение цена/ качество.
* Богат избор на цветове и форми.
* Идеални както за нови, така и за обновяване на стари покриви.
* Бързо и лесно полагане.
* Устойчиви на замръзване, на въздействието на киселини, основи и ултравиолетови лъчи.
* Разход на по-малко материал - нужни са само 8,8-9,3 бр. за кв.м (в зависимост от наклона на покрива).
* Удобство за потребителя е възможността да се задава променливо разстояние между носещите летви.
* Двойно, съвършено плътно прилепване /припокриване/ благодарение на системата от горни и странични жлебове.

 

Добрата керемида се познава по звука

Не пестете от качеството на материалите при ремонт на покрива

Къщата се строи отдолу нагоре, но се ремонтира отгоре надолу. Това повеляват традициите на старите дюлгери. Такава си остава технологията на ремонтите и до днес. Обновяването на всяка сграда трябва да започне от покрива. Защото, ако има счупени керемиди или разместени капаци, започват течове, които обезобразяват и дори рушат цялата сграда.
Технологията е същата, дори ако не говорим за къща, а за апартамент, част от жилищен блок. Ако обновите стените и пода и чак тогава обърнете внимание на тавана, ще изпоцапате всичко, докато го шпакловате и боядисвате.
Така че, ако ще правите ремонт, първо вдигнете поглед нагоре и започнете сметките оттам. В противен случай цената и времето за ремонт на дома ще нараснат драстично.

Ако покривът на къщата ви е на доста години и при бури и виелици на тавана е започнал да прониква дъжд или сняг, то вече е дошло време за основен ремонт. Отстраняването на причините минава през следните няколко операции: разкриване на покрива, демонтаж и подмяна на старите загнили летви и дъски и наковаване на нови, нареждане на старите керемиди и капаци и подмяна на счупените с нови или употребявани, но здрави, подмазване на капаците и сваляне на отпадъците. Цената на целия този труд плюс сумата за закупуване на циментовото лепило за подмазване на капаците излиза средно 10-12 лв./кв. м. Отделно са разходите за закупуване на нови летви и дъски, които вече зависят от количеството и качеството на материала им.

Тук изобщо не говорим за замяна на традиционните керамични керемиди с друг материал за покриване. Причината е проста - керамичните керемиди са се доказали от вековете като най-доброто покривно покритие за цената си. Те решават накуп всичките основни изисквания за здравина, шумо- и топлоизолация на сградата. Покрит с керамични керемиди, покривът е устойчив на всякакви метеорологични условия. Освен това продължителността на живота на керемидения покрив си остава и най-висока - над век. Разбира се, както и всяко друго нещо, на пазара се предлага богат избор от керемиди с доста различни цени и качество. Срещат се и керемиди, които не век, ами и двайсетина години трудно издържат, изложени на жегата и студа. Те са направени от некачествена глина и обикновено не са добре изпечени. Качествената керемида се познава по звука. Старите майстори демонстрират това - като я чукнат леко - звъни като камбана. Така че, ако правите ремонт на стар покрив, проверете по този изпитан метод всяка керемида, и ако тя не звучи като спукано гърне, я връщайте отново смело на мястото й. Ако установите голямо количество повредени керемиди, може да се наложи да покриете една от страните на покрива с нови. В търговската мрежа се предлагат керамични керемиди на различни производители. Но керемидите TONDACH със сигурност няма да ви подведат. Те се отличават с високо качество, дълготрайност и функционалност. Изпичането при температура над 1000 градуса по Целзий осигурява над 100 години живот на керемидите TONDACH. Освен да ви предпази от дъжд и вятър, един добре саниран покрив с керамични керемиди TONDACH може да намали енергийните разходи с до 20% годишно.
Ниските цени на някои керемиди на пазара не трябва да ви подлъгват. За покрива е много важно да изберете качествени керемиди, които могат да издържат на градушка и дебел сняг, за да нямате неприятни изненади, когато дойде есента и зимата.

Ако цялата покривна конструкция е прогнила и трябва да се замени направо с нова, цената на ремонта става по-висока. За демонтажа на целия стар покрив - до тавана, и за изграждането на нова покривна конструкция до дъсчената ламперия (без керемидите), цената ще излезе към 55-60 лв./кв.м общо за труда и материалите.
Разбира се, освен керамични керемиди на пазара вече се предлагат и други покривни материали, като например битумните керемиди. Предимствата им са, че те са 5-6 пъти по-леки от керамичните, което е важно особено при земетресение, и гарантират добра изолация. Техните недостатъци са по-малкият гаранционен срок - до 30 години, и сравнително високите им цени, които започват от тези на най-качествените керамични керемиди (25-26 лв.) и достигат до 80 лв. за кв. метър. Отделно монтажът им струва около 7 лв. на кв. метър.

На пазара се предлагат и метални керемиди, които имат дълъг живот, но не издържат на критериите за шумо и топлоизолация. Не са за предпочитане и бетоновите керемиди. Те не са по-здрави, но са по-тежки от керамичните, а и цената им е съизмерима с тях - 14-20 лв./кв. м. Така керамичната керемида си остава най-качественият и евтин покрив над главата.

Шпакловката - лицето на майстора

Майсторлък край няма. Така говорят старите майстори. И действително - майсторлък трябва и за зидане, и за измазване, и за вдигане на комините, но кусурите не личат никъде така, както на шпакловката. Предателската светлина от прозореца издава дори и най-лекото трепване на ръката на шпакловчика по стените и тавана. Затова не без основание майсторите определят шпакловката като "лицето на майстора". За да стане шпакловката здрава, от особено важно значение е да се направи качествена подготовка на тавана или стената. За целта повърхността трябва да се почисти идеално и да се обезпраши.

След това, в зависимост от това дали стената е права или не, се полага основа - шпакловка с гипсово лепило или теракол. Ако кривините са сериозни и е необходимо да се нанася по-голямо количество материал, трябва да се сложи специална мрежа.

Операциите по шпакловането на тавана и стените са различни със съответните цени. Те започват от 4 лв./кв.м за нанасяне на една ръка теракол или гипс на стена и стигат до 8-9 лв./кв. м за грубо шпакловане на таван с полагане на мрежа. Ако говорим за цялостно шпакловане на стена - заедно с нанасянето на последна ръка колор кит, крайната цена за стена е около 12-13 лв. на кв.м, а за тавана тя скача на 17-18 лв. за квадрат. Върху идеално шпаклованата стена, след като се грундира за основа, могат да се нанасят боя или латекс, или да се лепят тапети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай