14:15 ч.

22.02.18

4 мин.

0

3

0

Какво е „Интернет на нещата" (и защо трябва да знаете отговора на този въпрос)

от редактор |

Какво е „Интернет на нещата" (и защо трябва да знаете отговора на този въпрос)

Интернет на нещата е тема, която всички чуваме все по-често. Макар да не е нещо ново, бързият напредък на технологиите през последните две десетилетия е предпоставка за популяризирането и разпространението на Интернет на нещата.


Какво е всъщност?
Интернет на нещата е начин на взаимодействие с глобалната мрежа, при което „умните" ви устройства се свързват помежду си, което ви позволява да ги управлявате така, както желаете от разстояние или дори без директната ви намеса – само на база на правила, които сте задали предварително.
Интернет на нещата е нещо доста просто в същността си – той е възможността да свързваме различни устройства чрез интернет, от където и да ги управляваме. Почти всички нови устройства, които се произвеждат, са „умни" и като такива са част от Интернет на нещата. Всяко едно от тях може да бъде настройвано и управлявано дистанционно, а някои устройства могат да бъдат свързани едно с друго и да работят в синергия. Така например, ако имате сензор за влажност в дома си, можете да настроите климатика си да се включва на изсушаващ режим всеки път, когато сензорът за влажност подаде сигнал, че влажността на въздуха е над 30% и да се изключва всеки път, когато влажността падне под 15%.


Началото
Първият път, когато устройство е управлявано през Интернет, е повече плод на шега, отколкото на планиране. През 1989 г. Дан Линч, президент на Interop Internet Networking Show предизвиква Джон Ромкий да свърже тостер с Интернет. Работейки със свой приятел, Джон успява да свърже тостера и става сензация на конференцията през 1990 г.


Джон Ромкий демонстрира своя умен тостер
Източник: https://www.livinginternet.com/i/ia_myths_toast.htm


Тостерът бил свързан и управляван през TCP/IP. Той можел да включва и изключва тостера и да определя колко препечени да бъдат филийките. През 1991 г. към тостера се добавя малка роботизирана ръка, която също е можела да бъде управлявана през Интернет, за да поставя и вади филийкита.


Приложенията на Интернет на нещата
Приложенията са практически неограничени – от контрол на светлината, топлината, влажността, до конкретни задачи, които вашите умни уреди и устройства могат да изпълняват, като например да изпращат известие, когато плодовете в хладилника са свършили.
Може би тези примери изглеждат твърде футуристични или незначителни, но Интернет на нещата има много приложения, голяма част от които стават все по-разпространени. Едно от най-честите приложения към момента е свързано с ефективното отопление.
В много държави като Великобритания например, правителството налага промени и прокарва политики, с които да стимулира компаниите да използват умни устройства, които да позволяват на потребителите дистанционно да регулират работата на отоплителните си уреди, като намаляват консумацията, ако е топло или я спират изцяло, когато няма никой вкъщи, което умните отоплителни устройства могат да „преценят" с помощта на детектори за движение.


Умни градове
Интернет на нещата не са просто умните ви тостери или телевизори, а нещо много по-мащабно и с огромен потенциал. Цели градове вече са направили първите стъпки да се превърнат в „умни градове" – с умни трафик и публичен транспорт, осветление, пътища и регулация, сгради и паркове, които са свързани в една хармонична система и взаимодействат помежду си, създавайки среда, която едновременно отговаря на нуждите на хората и е енергийно ефективна.
Световният лидер в това отношение е Сингапур. Така например в града вече има квартали, в които са инсталирани хиляди сензори, които позволяват измерването на потребените енергия и вода, както и на количеството изхвърлени отпадъци. Умните устройства събират и изпращат информация, на база на която не само живущите могат да направят корекции в начина си на живот, но и самото правителство може да използва данните, за да взима информирани решения при проблеми или за подобрения и бъдещи проекти.


Какво можем да очакваме
Новият тип свързаност отива отвъд лаптопите и смартфоните. Вече могат да се свързват автомобили, домове, различни аксесоари и дори има примери за приложения на концепцията в здравеопазването. По данни на Intel през 2006 г. е имало 2 милиарда умни устройства, до 2015 г. те вече са 15 милиарда, а прогнозата е, че до 2020 г. те ще са достигнали 200 милиарда.
Бъдещето на Интернет нещата е вълнуващо и многообещаващо. Освен много възможности, то е изпълнено и с редица предизвикателства, но едно е сигурно – тепърва ще станем свидетели на неизбежна революция в начина, по който използваме своите устройства.
Вече можете сами да направите първите стъпки към автоматизацията на своя дом като купите умна крушка, умен контакт или умен сензор за температура, влажност, движение и осветеност от NET1. В партньорство с Allterco Robotics компанията вече предлага устройствата, които ще направят ежедневието ви все по-лесно и ще ви позволят да се концентрирате върху важните за вас неща!


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Х · 17:29 · 22.02.2018
Всички такива китайски джажи задължително опитват да докладват на съвръри в Китай всяко свое действие.
BarakBaghdadi · 15:57 · 22.02.2018
Какво можем да очакваме....целият Интернет да се сгъне от тия евтини и в доста случаи безполезни, но "умни" джаджи. Миналата година се случи, с времето ще става по-зле...
Потребител · 13:54 · 24.03.2018
@BarakBaghdadi Защо коментираш неща от които нямаш грам понятие. И как разбра, че ще става по-зле? Баба Ванга ти го е казала преди 20 години?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент