Как да станем киборг

Как да станем киборг | StandartNews.com

Шведка си имплантира ключа от жилището си в ръката, "умни" зъби предпазват от изкушения

Във фантастичните филми често сме виждали как в тялото на човек се вкарват устройства, за да му дадат нови възможности, да го превърнат в киборг. Подобни технологии вече съществуват в реалния свят и ето кои са шестте най-необикновени от тях.

Ключ под кожата

Най-простият начин да се превърнете в киборг, е като ви имплантират в ръката малък чип, който да ви позволи да влизате във взаимодействие с различни устройства и технологии. За пример служи 25-годишната шведка Емилот Ланц. Тя често губела ключа от дома си и дълго време се чудела как да се справи с това. Наскоро открила начин завинаги да се избави от разсеяността си. Решила да си имплантира ключа в ръката. Става въпрос за миниатюрен чип с размер на оризово зърно, който трябва да бъде допрян до електронната ключалка на вратата и след секунда тя се отваря. Историята на Емилот стана толкова популярна в Швеция, че компанията, която й имплантирала чипа, получила над 50 молби от хора, готови на същата манипулация. Подобно нещо направи и един американски журналист, спец по технологиите. Той обаче си имплантира чип на дланта, за да отблокира смартфона си.

Слушалки в черепа

Всеки меломан трудно се разделя с любимите си слушалки. Понякога бях тях се чувстваш адски неуютно и дори непълноценно. Като американеца Рич Лий, който заради собствения си комфорт реши да имплантира слушалки в черепа си. Рич се определя като "хакер на тялото". Отдавна изучава възможността за съединяване на любимите си устройства в собствения си организъм. Вкарването на слушалките е само първата реална крачка, на която се решил. Той заменил парче от хрущяла в лявото си ухо за неголям магнит, а на врата си сложил предавател, съединен с мобилните устройства. Когато иска да слуша музика, Рич включва смартфона и звукът в цифров вид отива в предавателя, който кара магнита в ухото да вибрира и генерири звука. Разбира се, такъв "ъпгрейд" на човешкото тяло е доста странен. Затова пък Рич завинаги се избави от постоянно омотаващите се кабели на слушалките.

"Умни" зъби

Човекът е слабо създание. Особено слаб е този, който се изкушава от различни страсти. Именно за да се борят с човешката неустойчивост, с капризите ни, зъболекари от Тайван създадоха технологията Smart Tooth. Това е малък чип, който се имплантира в челюстта на човек и контролира всички действия, които могат да повлияят върху зъбите, а също така и процеса на лекуването им. Smart Tooth разбира дали човек прекалява със сладкото, пие ли кафе, чай, редовно ли си чисти зъбите. Цялата тази информация постъпва в реално време в зъболекарския кабинет. Главната функция на Smart Tooth не е да "доносничи", а да предотвратява. На първо място, "умните" зъби са инструмент за психологически натиск върху пациента от страна на зъболекаря. Когато знаят, че всяка тяхна слабост ще стане достояние на лекаря, хората ще се заемат много по-усилено със самоконтрол отколкото без имплантирания чип.

Цифрови татуировки

Чиповете Epidermal Electronics, разработени от американската компания Advanced Technology and Projects Group, също имат медицинска функция и са създадени за помощ на лекарите в работата им с пациентите. Epidermal Electronics е цифров аналог на татуировките, които хората си слагат по тялото, и стоят там 2-3 години. Този миниатюрен чип, който се имплантира под кожата, е снабден с множество датчици. Те следят няколко показатели за физическото състояние на човека - кръвно налягане, нивото на захар в кръвта, сърдечния ритъм, телесната температура и много други. Цялата тази информация постъпва в смартфона на пациента при докосване с чипа. След това данните се изпращат на лекаря. Край на чакането с часове пред кабинетите в болницата за измерване на тези показатели.

Антена за цветове

Инженерът и бизнесмен Нийл Харбисън се родил с тежка форма на далтонизъм - не различава цветовете и вижда света черно-бял. С помощта на технологиите обаче, той се научил да различава цветовете и дори оттенъците на всеки предмет. Харбисън си имплантирал с черепа специална антена с камера, която различава цветовете на предметите и ги преобразува в звуци. Звуковите сигнали, съответстващи на различните цветове и оттенъци, се предават от антената с помощта на вибрации и никой друг не ги чува, дори да стои до него. През 2010 г. бизнесменът стана съучредител на Cyborg Foundation - организация, която позволява на болни хора и инвалиди да си купят или поръчат за производство високотехнологични импланти.

Датчик за движение

Американският хореограф Мун Рибас изпълни мечтата на милиони впечатлителни хора по целия свят. Защото тя винаги знае, кога към нея отзад или отстрани се приближава някой. Тоест вижда с тила си в прекия смисъл. Това става с помощта на специален датчик за движение, имплантиран на тила й. Когато някой се приближи зад Мун, тя чува лек звуков сигнал. При това може да се определи от дясно или от ляво приближава обектът - сигналът се подава в съответното ухо. Всъщност, технологията е разработена именно от Cyborg Foundation на Нийл Харбисън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай